Mistænkt for at medvirke til MH17-nedskydning: Det har intet med mig at gøre

To af de fire mænd, der er tiltalt for at have medvirket til flystyrtet i 2014, afviser at dukke op til retssagen.

Den russiske statsborger, Igor Girkin, afviser at være involveret i nedskydningen af Malaysia Airlines passagerflyet MH17. (Foto: handout © Scanpix)

I marts går retssagen mod de fire mænd, som den hollandske anklagemyndighed har tiltalt for at have medvirket til nedskydningen af MH17 i sommeren 2014, i gang.

Men to af de tiltalte vil ikke være til stede. Overfor det russiske nyhedsbureau, Interfax, afviser både Igor Girkin, der er tidligere oberst i den russiske militærs efterretningstjeneste GRU, og en talsmand for Sergej Dubinskij, der var en af Girkins næstkommanderende, at de vil være til stede i Haag, hvor retssagen finder sted.

- De lokale styrker (separatisterne i det østlige Ukraine, red.) har intet med det at gøre. Jeg har intet med det at gøre, jeg vil ikke engang kommentere på det, siger Igor Girkin ifølge Interfax.

Ifølge talsmanden for Dubinskij har den tidligere GRU-officer ikke været aktiv siden 2014 og har efterfølgende boet i Rusland.

- Han har intet at gøre med Boeing-flyet (MH17, red.) og har intet at gøre med militære operationer, siger repræsentanten til nyhedsbureauet.

Tidligere i dag offentliggjorde den hollandske anklagemyndighed navnene på de fire mænd, der nu er tiltalt for at have bidraget til nedskydningen af passagerflyet MH17.

Opfordret Rusland til at hjælpe

Der er udstedt international arrestordre på alle fire, og på et pressemøde tidligere meddelte de hollandske myndigheder, at de har opfordret Rusland til at hjælpe med at få lokaliseret mændene.

- De fire mænd er mistænkt for at have spillet en væsentlig rolle i drabet på 298 uskyldige civile, lød det i dag fra den hollandske anklagemyndighed på et pressemøde.

Den fælles efterforskningsenhed, som både Ukraine, Belgien, Holland, Australien og Malaysia bidrager til, appellerede igen i dag til vidner om at stå frem, mens efterforskningen pågår.

Det er over et år siden, at Holland og Australien fremlagde, hvad de hævder er beviser nok for, at Rusland står bag nedskydningen af passagerflyet, der styrtede til jorden, efter at være blevet skudt ned i luftrummet over de oprørskontrollerede områder i det østlige Ukraine i 2014.

At der i dag kan udpeges konkrete personer, som kan holdes ansvarlige, er en milepæl i forhold til at komme til bunds i sagen og sikre, at retfærdigheden sker fyldest, siger Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Jeg har fuld tillid til uafhængigheden og den professionelle håndtering af efterforskningen samt det hollandske retssystem, siger han.

Rusland har gentagne gange nægtet at være involveret i flystyrtet, der kostede 298 mennesker livet og har tidligere slået fast, at ingen russiske borgere bliver sendt til retsforfølgelse.

De fire tiltalte er:

  • Igor Girkin. Russisk tidligere oberst i den russiske sikkerhedstjeneste FSB. I 2014 var han forsvarsminister for separatisterne i Donetsk-regionen. Som den øversbefaldende menes han at have haft kontakt med repræsentanter fra Rusland.

  • Sergej Dubinskij. En tidligere russisk officer i det militære efterretningsvæsen GRU. Han var en af Girkins næstkommanderende og havde i 2014 ansvaret for separatistbevægelsens efterretningstjeneste. Han menes også at have haft jævnlig kontakt med repræsentanter fra Rusland. Ifølge det undersøgende medie Bellingcat tyder flere båndede telefonsamtaler på, at han var direkte involveret i at have bestilt missilsystemet, der blev anvendt.

  • Oleg Pulatov. Også tidligere russisk officer i en specialenhed i det militære efterretningsvæsen GRU. Han var i 2014 næstkommanderende i separatistbevægelsens efterretningstjeneste.

  • Leonid Khartjenko. Ukrainsk statsborger uden militær baggrund. Han modtog ordrer fra Dubinskij og var leder af en kampenhed i Donetsk-regionen, da der var kampe mellem pro-russiske styrker og de ukrainske militære styrker. Ifølge Bellingcat har han spillet en rolle i forhold til at få koordineret transporten af missilsystemet.

Også den ukrainske sikkerhedstjeneste har officielt åbnet en sag mod de fire mænd, som de mistænker i nedskydningen af MH17.

Retssagen mod de fire mænd er sat til at begynde den 9. marts 2020.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter