Mistede kone og ufødt barn på Scandinavian Star: Hvorfor kommer nye oplysninger nu?

Pårørende forstår ikke, hvorfor chefefterforsker ikke tidligere er gået til politiet.

Brand på færgen Scandinavian Star d. 7. april 1990. 158 mennesker omkom. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Norske Jan Harsem har brugt de sidste 26 år på sagen om dødsbranden på Scandinavian Star. Han mistede sin kone og ufødte barn under branden og er glad for, at der nu er kommet nye oplysninger frem i sagen.

Men hvorfor det først er nu, at den tidligere danske skibsinspektør Flemming Thue Jensen står offentligt frem med afgørende nyt, forstår han ikke.

- Han (Flemming Thue Jensen red.) siger, at han har været forhindret i at tale på grund af sin stilling i Søfartsstyrelsen. At han på grund af sit job ikke har kunnet snakke om det. Men tværtimod burde han som myndighedsperson kunne tale om det, siger Jan Harsem til norske VG.

Og Jan Harsem undrer sig over, at skibsinspektøren ikke selv er gået til politiet, når han i dag til Politiken siger, politiet kunne have opklaret sagen.

Flemming Thue Jensen siger, han er gået videre med sin viden om brandefterforskningen, men at han aldrig er blevet indkaldt til afhøring af det norske politi. I dag vil han hellere end gerne vidne i sagen, som norsk politi i 2013 besluttede at genoptage.

Sagen kort

  • Den tidligere danske hovedundersøger fra Søfartsstyrelsen, Flemming Thue Jensen, er stået frem i Politiken, hvor han hævder, at to besætningsmedlemmer stod bag branden, hvor 159 mennesker mistede livet natten til 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

  • Det er første gang, at Flemming Thue Jensen udtaler sig offentligt om årsag og skyld i relation til branden i 1990. - Jeg har været bundet på hænder og fødder. Indtil for et halvt år siden var jeg en af cheferne i Søfartsstyrelsen, siger den pensionerede skibsinspektør til Politiken.

  • Han var en af de første ombord på færgen, da den blev bugseret til Lysekil i Sverige. Han mener, at sagen havde været nem for politiet at opklare.

  • På et pressemøde klokken 12.00 i dag ventes Flemming Thue Jensen at fortælle mere uddybede om sin viden, han har holdt på i 26 år.

Facebook
Twitter