Mobber pressen hertuginde Meghan? 'Der er ingen tvivl om, at de har været ude med riven'

Der er stor forskel på, hvordan hertuginderne Kate og Meghan bliver behandlet, mener eksperter.

Iagttagere mener, at der er stor forskel på, hvordan de unge, kongelige par behandles af pressen. (Foto: Paul ellis © Scanpix)

Storbritanniens prins Harry og hertuginde Meghan har fyldt meget i den britiske presse i de seneste dage, efter at parret har annonceret, at de ikke længere ønsker at være fremtrædende medlemmer af kongehuset.

Men det er ikke første gang, at de trækker uønsket medieopmærksomhed, og parret har flere gange beskyldt pressen for at behandle hertuginde Meghan dårligt.

Sidste år sammenlignede prins Harry tabloidpressens behandling af sin kone med den, hans mor, prinsesse Diana, fik. Hun døde i et biluheld i 1997 - tæt fulgt af paparazzifotografer.

Nogle iagttagere mener, at den britiske tabloidpresse har et horn i siden på hertuginde Meghan, som de synes er blevet behandlet ganske anderledes end hertuginde Kate, der er gift med Harrys storebror, prins William.

Men er der noget om snakken?

Det har vi spurgt to eksperter om.

Behandles de to hertuginder forskelligt af pressen?

Ja, lyder vurderingen fra Lone Theils, som er journalist og forfatter.

- Forskellen er enorm, når man sætter det op mod hinanden, siger Lone Theils, der er tidligere korrespondent i Storbritannien.

Det amerikanske medie Buzzfeed har lavet en oversigt over artikler, som britiske medier har skrevet om henholdsvis hertuginde Kate og hertuginde Meghan, hvor der er tydelig forskel på behandlingen af de to.

Her har man valgt historier om lignende emner fra det samme medie. Eksempelvis når det kommer til de to kvinders brudebuketter.

- Man skal bide mærke i, at det er de samme medier, der skriver om de samme emner, men behandler dem vidt forskelligt. Det er også, hvad parret selv har sagt, siger Lone Theils, der peger på, at parret har udtalt, at de føler, at den britiske tabloidpresse mobber hertuginde Meghan.

- Det har der så været delte meninger om, men når man sidder og kigger på de her overskrifter, så synes jeg egentlig ikke, at der er meget at rafle om, siger hun.

Både Lone Theils og Marianne Singer mener, at hertuginde Meghan har fået en hård medfart. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Også Marianne Singer, hofreporter på Billedbladet, vurderer, at hertuginde Meghan har været udsat for hårdhændet behandling fra den britiske tabloidpresse.

- Jeg har tit været overrasket over, hvor kritiske medierne har været over for hertuginde Meghan. Også helt fra starten af, siger hun.

- Der har været utrolig meget negativ presse omkring hende, siger Marianne Singer, der peger på historier om, at hertuginde Meghan er arrogant, overfladisk og dominerende, samt at hun har behandlet sin familie dårligt og har et overforbrug af tøj.

Hvilke eksempler er der?

Blandt andet hertuginde Meghans livret - avocado - har bragt hende i fedtefadet.

- Mens hertuginden serverer en avocadosandwich til aftensmad... Driver Meghans favoritsnack tørke og mord?, skrev den store tabloidavis Daily Mail sidste januar.

For en, der gerne vil redde planeten, så begår hun noget af en fejl ved at spise avocado, lyder det i artiklen, der knytter frugten sammen med blandt andet vandmangel, menneskerettighedsovertrædelser og ulovlig skovfældning.

Her peger Buzzfeed på en tidligere artikel fra Daily Mail, hvor hertuginde Kates lyst til avocado affødte et mindre negativt fokus.

Mediet peger også på kontrasten i avisens fokus på de to hertuginders tendens til at holde på deres gravide maver.

- Hun har i mange tilfælde sådan set bare opført sig helt normalt. Der er næsten ikke nogen grænser for, hvad hun kan blive kritiseret for, siger Lone Theils.

Hertuginde Meghans valg af blomsterbuket har blandt andet været i mediernes søgelys. (Foto: pool © Scanpix)

Hun peger på, at Daily Mail omtalte hertuginde Meghan som en "dikatorisk brud", der ville bruge duftfriskere i kirken ved parrets bryllup i maj 2018.

- Selv det bliver taget som en synd, der skal nævnes, siger Lone Theils.

- Så der er ingen tvivl om, at de har været ude med riven efter hende, siger hun.

Også i forbindelse med de kongelige pars brudebuketter har der været forskel i dækningen, påpeger Buzzfeed.

Her skrev avisen The Express i sin tid om hertuginde Kate:

- Ligesom bruden var buketten ubesværet elegant og underspillet.

I hertuginde Meghans tilfælde fokuserede avisen på, at blomsterne kunne være livsfarlige for brudepigerne.

Hvad er forklaringen?

Lone Theils peger på, at der længe har været en diskussion om, hvorvidt dækningen af Meghan Markle var racistisk eller ej.

- Det ligger i parrets opfattelse, at det er en del af dækningen, siger hun.

Andre teorier går på, at hun er upopulær, fordi hun er skuespiller, eller fordi hun er amerikaner, påpeger Lone Theils.

En del af forklaringen kunne ligge i, at de to hertuginder har forskellige personligheder og baggrund, siger Marianne Singer.

- Hertuginde Kate er meget pligtopfyldende og holder sine meninger for sig selv, og man ser ikke de store følelser hos hende, siger hofreporteren, der siger, at det er træk, man traditionelt ser i det britiske kongehus.

Den tabloide presse har også spekuleret i, at forholdet mellem de to hertuginder er dårligt. (Foto: pool © Scanpix)

Omvendt har hertuginde Meghan en anden facon, hvor hun blandt andet har delt sine følelser.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at hun har en mere amerikansk personlighed, hvor man godt må fylde lidt og føle lidt mere og ikke skal holde sig tilbage, hvis der er noget, man gerne vil ud med.

- Det er helt anderledes end det, kongefamilien normalt udstråler.

Derudover er hun også blevet kritiseret for at have ændret prins Harry og gjort ham mere alvorlig og mindre rap i replikken, fortæller hofreporteren.

Hun tror, at parrets forhold til tabloidpressen bliver endnu mere betændt fremover, efter at parret har annonceret, at de fremover vil håndplukke, hvilke journalister der får lov til at følge dem.

Parret har tidligere lagt sag an mod avisen Mail on Sunday for at offentliggøre private breve fra hertuginden, mens de også har anklaget to aviser for telefonhacking.