Mobiltelefonen har revolutioneret Afrika

Der er flere mobiltelefoner i Afrika end i Europa. Mange mener, at mobiltelefoner er skyld i den største forandring af Afrika siden afkoloniseringen.

To tredjedele af befolkningen i Ghana, Tanzania, Uganda og Kenya har mindst en mobiltelefon. I 2002 var det kun 10 procent. Vært Louise Windfeld-Høeberg taler i Afrikanske Stemmer med gæst Pelumi Fadairo. (Foto: Karen Albertsen)

Afrikanske lande har gennem de seneste år gennemgået en sand revolution, når det kommer til teknologi og hvad, der følger med den.

Fra at være et kontinent med en befolkning, der i udpræget grad hverken havde strøm, telefoner eller adgang til banksystemet, er Afrika nu helt i front, når det handler om mobile-banking, telefoni og apps.

På niveau med USA

I 2002 ejede under ti procent af den voksne befolkning i Ghana, Tanzania, Uganda og Kenya en mobiltelefon.

I dag ejer mere end to tredjedele af befolkningen i disse lande mindst en, mens næsten 90 procent af befolkningen i Nigeria ejer en mobiltelefon.

Det er lige så stor en andel som i USA og flere end i Europa. Det viser en undersøgelse fra det amerikanske forskningsinstitut Pew Research Center.

Mobiltelefonen er blevet Afrikas kreditkort

Ny rapport fra Verdensbanken viser, at Afrika er foran resten af verden, når det drejer sig om at bruge mobilen som pengekonto, der ikke er forbundet til en bank.

Et hav af mennesker, som aldrig ville have drømt om en bankkonto, har pludselig fået én via deres telefon.

Tidligere skulle man have eksempelvis en adresse eller en forretning for at blive fundet værdig til en bankkonto, men pludselig er folk blevet bankværdige, blot fordi de har en mobiltelefon. Det er den allermest gennemgribende konsekvens

Mobilepay udgør 25 pct. af BNP

Således er mobiltelefonen på ganske få år blevet både betalingsmiddel og bankkonto for millioner af kenyanere via systemet M-Pesa - hvor 'M' står for 'Mobile', mens 'Pesa' betyder penge på swahili.

Over 25 pct. af landets BNP bevæger sig i dag via M-pesa, der har 17 mio. brugere.

Systemet kan også bruges til at betale regninger og bl.a. danske Grundfos har f.eks. haft succes med at installere vandpumper i landsbyer og opkræve betaling for vandet via M-Pesa.

Kodesprog via telefonen

Det er dog ikke kun pengeoverførsler og egentlige telefonsamtaler, som mobiltelefonerne bliver brugt til. Flere steder er der udviklet lokale kodesprog, de såkaldte ”flash”.

Her ringer man op og afbryder hurtigt opkaldet. Det koster ikke noget og eftersom mange i Afrika har taletidskort kan det være smart, hvis kortet er ved at være tømt for penge.

Lokalt betyder de afbrudte opkald forskellige betydninger. Ringer man op en gang og lægger hurtigt på betyder det for eksempel "Ring lige til mig, jeg har ikke selv nok taletid, til at ringe med dig". To afbrudte opkald betyder ”Jeg kommer for sent til vores aftale”, mens et afbrudt opkald fra mekanikeren er tegn på, at bilen er færdig på værkstedet.

Mere romantisk kan et afbrudt opkald til kæresten også bare betyde ”Jeg elsker dig”.

https://www.facebook.com/drp1/videos/1637992249823378/

Facebook
Twitter