Mobiltelefoner kan redde børns liv

En sms med gode råd til gravide kan være en af vejene til at redde flere nyfødte.

Afrikansk pige på vej til skole

Selv om børnedødeligheden på verdensplan er halveret siden 1990, ifølge nye tal fra Unichef, så er der stadig store problemer med at holde nyfødte børn i live.

Halvdelen af de 6.6 millioner børn, der døde i 2012, døde inden for den første måned, efter de var født. En million døde på selve fødselsdagen.

Sms kan redde liv

Men et simpelt middel bestående af en sms med gode råd til gravide kan være en af vejene til at redde flere nyfødte, viser et dansk studie fra Zanzibar.

Antallet af mobiltelefoner i verdens fattige lande er eksploderet det seneste årti. Alene i Afrika er antallet af abonnementer steget fra 17 millioner i år 2000 til 650 millioner i 2011.

Studiet er foretaget blandt 2550 kvinder i Zanzibar.

Smserne virker

Det er Læge og Ph.d.-studerende på Københavns Universitet, Stine Lund, som står bag projektet Wired mothers.

- Vi testede om vi ved at sende sms'er til gravide kvinder kunne få dem til at komme mere regelmæssigt til svangeromsorg og kunne få dem til at komme ind og føde i sundhedssystemet med uddannet personale.

Og sms'erne ser ud til at virke. 60 procent af kvinderne i projektet fødte under kyndig vejledning fra en læge eller en jordemoder, mens det kun gjaldt for 47 procent af de kvinder, som ikke modtog råd og vejledning på mobilen.

Og i sidste ende har det ført til færre dødsfald, fortæller Stine Lund:

- Brugen af mobiltelefoner er meget udbredt. Det vil sige, at det er en billig og effektiv måde at nå ud til de allerværst stillede, dem der bor længst væk eller dem, der bor inde i dybe slumområder.

Facebook
Twitter