Moderat præst vinder iransk præsidentvalg

Hassan Rohani, der står for en moderat linje, er ny præsident i Iran, meddeler landets indenrigsminister.

Hassan Rowhani er 64 år. Han er præsteuddannet i Storbritannien, og så er han den mest reformvenlige af præsidentkandidaterne. (Foto: meysam / Demotix © Scanpix)

Hassan Rohani, der står for en moderat linje, er ny præsident i Iran, meddeler landets indenrigsminister.

Den moderate præst Hassan Rohani har vundet det iranske præsidentvalg på et bredt folkeligt mandat og afløser således Mahmoud Ahmadinejad, som efter to perioder i embedet ikke måtte genopstille.

Den iranske indenrigsminister, Minister Mostafa Mohammad-Najjar, bekræfter, at Rohani bliver landets kommende præsident.

Fik over 50 procent

Ifølge Mohammad-Najjar fik Rohani flere end 50 procent af stemmerne, hvilket betyder, at der ikke bliver en anden runde ved præsidentvalget.

Allerede tidligt i processen med optælling af stemmer havde den moderate præst en markant føring til sine konservative rivaler.

Selvom føringen var stor, var det imidlertid uklart, om Hassan Rohani skulle ud i en ny runde mod en konservativ kandidat, da Rohani lå til at få lige over de afgørende 50 procent af stemmerne.

Stemmeprocent på 72

Indenrigsministeren opgiver stemmeprocenten til 72.

Hassan Rohani, der er tidligere atomforhandler, har antydet et tøbrud over for USA.

Under sin valgkamp har den 64-årige præst lovet at få lempet de internationale sanktioner mod Iran, der er hårdt ramt af økonomisk krise.

Høj inflation i Iran

Landet har en inflation på over 30 procent og den iranske møntenhed, rialen, har mistet næsten 70 procent af dens værdi.

Rohani siger, at han har nære bånd til den moderate ekspræsident Akbar Hashemi Rafsanjani, der fik nej til at stille op ved valget, men fremhæver også sine forbindelser til Khamenei.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk