Moderne teknologi holder et af verdens fattigste lande kørende

Et af verdens fattigste lande er foran på kontantløse betalinger.

En ansat i firmaet DPA Africa installerer solceller på et tag i Zimbabwes hovedstad Harare. Firmaet har gjort det til deres speciale at sikre strømforsyningen i de mere udsatte områder af verden. (Foto: Jesper Nylander © dr)

En elektriker er ved at installere et Tesla-batteri i en kontorbygning i Zimbabwes hovedstad Harare. På taget er en tekniker ved at slutte en række solcellebatterier sammen. De arbejder begge for DPA Africa, et firma, der har gjort det til deres speciale at sikre strømforsyning i de mere udsatte områder af verden.

I Zimbabwe opsætter de lige nu topmoderne teknologi for at sikre, at mobilnettet for landets førende operatør, Econet, ikke går ned.

Econet er nemlig ikke bare et telefonselskab. For millioner af indbyggere er teleudbyderen også det eneste betalingsmiddel, de bruger. Men lige nu svigter den offentlige elforsyning mange timer hver dag, og prisen netop er blevet hævet med hele 320 procent.

Der installeres batterier og solceller for at holde gang i det ustabile elnet i Zimbabwe. (Foto: Jesper Nylander © dr)

- De siger, nødvendighed er moder til alle opfindelser, siger Norman Moyo Nhidza, direktør i DPA Afrika.

- Lande i Subsaharisk Afrika oplever store energiudfordringer på grund af skiftende vejrforhold og forældet infrastruktur. Virksomhederne tvinges nu til at kaste sig over vedvarende energi som et alternativ til at drive generatorer, som ikke kun er dyre, men også stærkt forurenende, forklarer Norman Moyo Nhidza og fortsætter:

- Nye teknologier såsom sol-og lithium-batterier er blevet en levedygtig, alternativ energikilde, og de er endnu mere egnet i betragtning af den mængde sol, der findes i disse dele af Afrika.

Zimbabwe mangler penge af papir

Zimbabwe har et meget anstrengt forhold til penge, og lige nu er der ikke ret mange af dem.

Valutaen RTGS er ny, og den blev først i februar i år landets eneste valuta. Forud var gået ti år, hvor den amerikanske dollar var den foretrukne handelsmønt, men det er forbudt nu, og det har skabt en del udfordringer. Der er nemlig ikke ret mange penge i omløb, og derfor er befolkningen afhængig af at have deres penge gemt på telefonen.

Uanset hvad der handles med, så ryger mobilen op af lommen. Alt fra grillkylling og en klase bananer til benzin. I februar i år kunne man få 2,5 RTGS for en amerikansk dollar, i dag kan man få 17, den voldsomme inflation er et meget godt billede på den meget svære situation Zimbabwe befinder sig i.

Langt de fleste mennesker har svært ved at få livet til at hænge sammen, men paradoksalt nok er de afhængige af topmoderne teknologi.

Souvenirsælgeren Taurai Nyawude, der lever af at sælge gamle, ubrugelige pengesedler, bruger ligesom mange andre mobilen som betalingsmiddel. (Foto: Jesper Nylander © dr)

- Hvis Econet brød sammen, så ville vi ikke kunne overleve, fortæller souvenirsælgeren Taurai Nyawude.

- Vi overfører hele tiden penge til hinanden. Selv når jeg skal med bussen.

Ligesom de fleste andre, så kæmper han en hård kamp for at skaffe sig en indkomst, og han øjner straks en mulighed, når han ser en udlænding på gaden. Zimbabwes meget anstrengte forhold til penge forsøger han at omsætte til lidt indtægt.

Han hiver landets gamle sedler frem. Officielt mistede de deres værdi i 2009. Dengang lød de største sedler på 100 trillioner Zimbabwe dollars. Inflationen var gået amok. Butikker justerede deres priser tre gange om dagen, og de penge du ikke brugte samme dag, som du fik fat i dem, var intet værd den næste.

En nu værdigløs pengeseddel på 100.000.000.000.000 Zimbabwe-dollars kan købes som souvenir. (Foto: Jesper Nylander © dr)

- Se hvad Mugabe gjorde ved os. 100 trillioner dollars, smågriner souvenirsælgeren.

I dag kan han ryste på hovedet ad det, men dengang han for ti år siden mistede sit arbejde på en fabrik og måtte tage hjem med en sæk fuld af værdiløse sedler, var historien en anden.

I dag er situationen ikke meget bedre end dengang. Der er køer foran banker, benzinstationer og elektriciteten forsvinder i mange timer hver dag.

Men til forskel fra dengang, så spiller moderne teknologi en helt anden rolle, og på trods af at de fleste har meget få penge, så kan det stadig betale sig at installere dyre, men sikre strømforsyninger til landets mobilnet.

(Foto: Jesper Nylander © dr)

- Tesla er en hightech- og tilsyneladende dyr løsning, men hvis du sammenligner en Tesla Powerwall eller en Tesla PowerPack mod at køre en generator i 20 timer på et skift eller et datacenter, så vil virksomhederne hurtigt indse, at der er betydelige besparelser at hente, siger Norman Moyo Nhidza, direktør i DPA Africa.