Mød manden som vil afskaffe public service i Schweiz

Skal schweizerne droppe licensen og dermed public service? Det stemmer de om 4. marts ved en bindende folkeafstemning.

Den 4. marts skal schweizerne stemme om, om de skal afskaffe medielicensen eller ej. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Det er ikke kun i Danmark, at debatten om public service får bølgerne til at gå højt.

I Schweiz vil et borgerinitiativ ved navn No-Billag fjerne al offentlig støtte til medier og for fremtiden overlade aviser, radio og fjernsyn til markedskræfterne.

Vi har stillet seks spørgsmål til Samuel Hofmann, som er talsmand for anti-licenskampagnen:

1. Hvad er jeres mål med kampagnen?

- I Schweiz betaler vi 450 franc (2.900 kroner, red.) om året i medielicens. Det er det højeste af sin art i verden. Vi har indsamlet hundredtusinde underskrifter – og iværksat en folkeafstemning, som skal afskaffe medielicensen.

2. Hvordan skal det konkret foregå?

- Public service-fjernsyn for eksempel skal privatiseres og finansieres via abonnementer og reklamer. Vi vil ikke forbyde statslige udsendelser – vi siger bare, at de skal finansieres på det frie marked.

3. Hvad har du imod gebyr-finansieret fjernsyn?

- Jeg synes, at det er et statsligt tvangsabonnement på mediekanaler, som folk ikke har bestilt. Og vi mener, at folk er myndige nok til selv at vælge frit, hvilke udsendelser de vil abonnere på – og hvilke de ikke vil abonnere på.

4. Er det ikke usolidarisk at sige, at man kun vil betale for det, man selv bruger?

- Nej, jeg synes, det er usolidarisk, at hardcore fjernsynsfans tvinger os, som ikke ser fjernsyn, til at finansiere deres hobby.

5. Hvis licensen bliver afskaffet, hvad bliver så det næste? Skal man så heller ikke betale for vejene, hvis man ikke har en bil?

- Vi anser fjernsyns- og radiounderholdning for at være et fritidsanliggende. Jeg mener, at når det kommer til emner, som går ind under fritid – ligesom vores operahuse, teatre osv. – så skal det finansieres af dem, som bruger de tilbud – og ikke af folk, som ikke bruger dem.

6. Schweiz har fire officielle sprog: Tysk, fransk, italiensk og rætoromansk. Vil det ikke blive svært at finansiere tilbud til sproglige mindretal på det private marked?

- Jeg mener ikke, at alle mindretal i det her land har krav på statsfinansieret underholdning fra tv-udbyderne.

PUBLIC SERVICE I DANMARK

  • De danske public service-medier er DR, TV2, herunder TV2’s otte regionalstationer samt Radio24syv.

  • I modsætning til private medier er licensfinansierede medier underlagt en række særlige lovkrav om f.eks. at bidrage til den demokratiske debat og oplysning i Danmark ved at levere en saglig og upartisk dækning.

  • Rent licensfinansieret er kun DR, TV2’s otte regionalstationer og Radio24syv.

  • TV2 Danmark er et statsligt aktieselskab finansieret af reklamer og abonnementsindtægter, men er stadig underlagt en række public service-krav.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter