Mød tre briter i EU-land: 'Det er meget mærkeligt at befinde sig i dette limbo'

De britiske europaparlamentarikere ved endnu ikke, hvornår de har sidste arbejdsdag.

Nigel Farage er klar til at stille op til europaparlaments- valget, hvis Storbritannien vælger at udskyde brexit i lang tid. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Nigel Farage ved allerede nu, hvor han vil befinde sig fredag aften.

Den britiske europaparlamentariker kommer til at sidde på en pub i London sammen med ligesindede, der alle har én ting for øje:

At kappe alle båndene til EU og sige so long, farewell til det politiske samarbejde, som Storbritannien har være en del af siden 1973.

- Tanken var, at det skulle have været en festlig fejring, men nu bliver det i stedet en protest, siger han til DR Nyheder og bryder ud i et højlydt grin.

Fredag aften klokken 23.00 skulle Storbritannien egentlig have forladt EU. Og de 73 britiske europaparlamentarikere skulle have brugt denne uge på at tømme skuffer, makulere lovforslag og sige farvel til medarbejere og kollegaer.

Men sådan blev det ikke.

I sidste uge blev brexit-datoen - der ellers har været fastlagt i næste to år - udskudt, og nu er det uvist, hvornår briterne så skal forlade det fælleseuropæiske samarbejde.

Nigel Farage har med egne ord et godt forhold til EU's spidser, herunder kommissionsformand Jean-Claude Juncker. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Stor modvilje fra kollegaer

Indtil der kommer en afklaring, fortsætter hverdagen i EU dog for Nigel Farage og hans britiske kollegaer.

Men ifølge den britiske politiker, der har været medlem af Europa-Parlamentet i 20 år, er det underligt fortsat at have sin gang i et hus, man egentlig bare gerne vil forlade.

- Det er meget mærkeligt at befinde sig i dette limbo, hvor man aldrig rigtig ved, hvad der kommer til at ske. Men da jeg mødte ind i dag, tog jeg mig selv i at tænke, at det måske var sidste gang, at jeg skulle holde tale her, siger han.

Nigel Farage var i mange år medlem af det stærkt EU-kritiske parti Ukip, og han var en af de mest synlige bannerførere for det britiske EU-farvel i sommeren 2016.

Ifølge Nigel Farage selv er det ikke noget, der har gjort ham til en synderligt populær mand i Strasbourg, hvor parlamentarikerne i denne uge er samlet.

- Man fatter slet ikke, hvor stor modviljen fra de andre europaparlamentarikere er. Det er helt ufatteligt, siger Nigel Farage.

Stor solidaritet

Labour-politikeren Seb Dance ved en anti-brexitdemonstration i 2017. (Foto: CHRIS J RATCLIFFE)

En anden britisk europaparlamentariker, der egentlig skulle have haft sidste arbejdsdag i denne uge, er Seb Dance.

Han kommer fra Storbritanniens svar på Socialdemokratiet, Labour, og han har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2014. Og i modsætning til Nigel Farage er han ærgerlig over, at Storbritannien er på vej ud af EU.

- Der er så mange udfordringer, såsom klimaforandringerne, jeg egentlig hellere ville fokusere på. Det er så tåbeligt, at vi i stedet skal tale om brexit, siger han og understreger, at det rent personligt "er udfordrende med al den usikkerhed", der præger processen.

- Men der er stor opbakning fra vores kollegaer i Europa-Parlamentet. Det er meget rørende at opleve, siger Seb Dance.

Han er personligt glad for, at det ikke er nu på fredag, at han skal forlade sit parlamentskontor for sidste gang.

- Det havde jeg sådan set heller ikke regnet med, siger han med henvisning til den indenrigspolitiske strid, der lige nu præger det britiske underhus, og som har fået premierminister Theresa May til at udskyde datoen.

Brexit vækker fortsat store følelser i Storbritannien. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)

Brug for tid til at løse rod

Premierministeren har to gange forgæves forsøgt at finde flertal i det hjemlige parlament til den skilsmisseaftale, hun sidste år indgik med de resterende EU-lande.

I sidste uge gav landene hende indtil slutningen af denne uge til at gøre et tredje forsøg. Hvis det lykkes at få den vedtaget, skal briterne være ude af EU den 22. maj. Mislykkes det derimod, skal de forlade samarbejdet den 12. april.

Og hvis briterne beslutter sig for at forfølge en helt ny brexit-strategi og udskyde brexit endnu længere, så skal der afholdes europaparlamentsvalg i Storbritannien i slutningen af maj.

Seb Dance håber på den sidste løsning.

- Storbritannien har brug for tid til at løse dette rod. Omvendt kan vi ikke tillade, at EU bliver paralyseret af dette fornufts-sammenbrud, som har ramt os, siger han.

Skotske Alyn Smith er imod brexit. Her ses han ved et EU-topmøde i 2016. (Foto: Yasser Al-Zayyat)

Tårer under tale

Alyn Smith har repræsenteret det skotske uafhængighedsparti, SNP, i Europa-Parlamentet siden 2004. Og han er ligesom Seb Dance modstander af brexit.

Selvom han betegner sig selv som en "forholdsvis robust mand," så har den seneste tid været en følelsesmæssig rutsjebanetur for ham.

Da han tidligere i dag talte i parlamentssalen i Strasbourg, fik han tårer i øjnene, og stemmen blev grødet. Det kunne nemlig have været sidste gang, at han fik lov til det.

- Det er en ret stor ting for en mand som mig, der kommer fra Glasgow. Normalt bliver vi først berørt efter flere fadøl, men det her betyder meget for mig, siger han.

- Jeg ønsker ikke, at Skotland skal forlade EU, og jeg vil blive ved med at kæmpe imod det. Jeg er virkelig bange for, hvor Storbritannien nu skal bevæge sig hen.

Briterne blev medlem af det daværende EF i 1973 sammen med blandt andet Danmark. Nu er landet på vej ud. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Hvis det ender med, at Storbritannien skal afholde europaparlamentsvalg igen, så er han klar til at stille op.

Det samme er Nigel Farage, der tidligere på året stiftede sit nye parti, The Brexit Party. Han frygter nemlig, at brexit vil køre af sporet, og at resultatet bliver, at briterne aldrig forlader EU.

- Egentlig vil jeg helst bare i gang med det næste kapitel af mit liv. Men jeg vil ikke stå at se på, at alle de ting, som jeg har kæmpet for de seneste 20 år, falder fra hinanden, så jeg er klar til at fortsætte kampen, siger Nigel Farage, der selv tror på en lang udsættelse.

- Briterne vil vende tilbage, og det skal nok blive sjovt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk