Møderne til G7 i Frankrig er sat i gang: 'Uenighederne er allerede til at tage og føle på'

Spørgsmålet er, om situationen er endnu værre, når de rejser igen, siger DR's korrespondent.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og den franske præsident, Emmanuel Macron, har i dag spist frokost sammen. (Foto: pool © Scanpix)

Selvom gæsterne i dag er ankommet til weekendens G7-møde, og der bliver både spist og konverseret, skal du lede længe efter enigheden mellem landenes stats- og regeringschefer.

Sådan lyder det fra DR's internationale korrespondent Steffen Gram, der følger weekendens møde i Frankrig.

- Det er ret sikkert, at uenighederne allerede er til at tage og føle på, siger korrespondenten, efter dagens første møder er løbet af stablen.

I dag har USA's præsident, Donald Trump, og den franske præsident, Emmanuel Macron, blandt andet spist frokost sammen.

G7 består af syv af verdens rigeste lande, der med jævne mellerum mødes for at diskutere verdens økonomi og udvikling.

EU er også repræsenteret og har været en fast del af G7 siden 1981. Weekendens møde er nummer 45 i rækken, og det finder sted i den franske badeby Biarritz.

'Det bedste er, hvis situationen ikke bliver værre'

I dag består G7 af Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA, og de magtfulde ledere fra de forskellige lande vil i løbet af aftenen og i morgen blandt andet have fokus på den handelskrig, der lige nu er mellem USA og Kina.

Natten inden weekendens møde, som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er vært for, meddelte USA's præsident, Donald Trump, nemlig, at en række varer fra Kina fra 1. oktober ikke får pålagt den varslede toldafgift på 25 procent, men at det nu sættes op til 30 procent.

Det træk fra den amerikanske præsident kommer kort tid efter, at Kina annoncerede fem og ti procents yderligere told på en række amerikanske varer.

Kina er ikke med i G7-samarbejdet, og det er også meget svært at sige på forhånd, hvad der kan opnås i forhold til handelskrigen mellem de to lande, siger Steffen Gram:

- Det bedste vil være, at situationen ikke bliver værre, end den er.

Et stort antal demonstranter er klar til topmødet, men de kommer ikke i nærheden af stats- og regeringscheferne i Biarritz. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)

Intet slutdokument efter weekendens møde

Diskussionerne på weekendens møder vil også handle om, hvilke konsekvenser handelskrigen vil have for eksempelvis de europæiske lande, men fokus vil også være på brexit, som Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har sagt sker den 31. oktober, hvad enten der er en aftale med EU eller ej.

Normalt afslutter G7-landene mødet med et slutdokument, men det gør de ikke i denne omgang. Det er valgt fra, fordi man ikke har valgt at satse på, at gruppen kan blive enige nok til, at de kan sammenfatte et fælles dokument, de alle kan skrive under.

- Og spørgsmålet er, om situationen er endnu værre, når de rejser fra hinanden på mandag, end det allerede i dag. Det er det, mange frygter, lyder det fra DR's internationale korrespondent.

Trumps ønske om at få Rusland med er 'en dødssejler'

Et andet punkt, hvor uenigheden mellem landene også skaber kløfter, er, hvorvidt Rusland skal med i G7-samarbejdet igen, så G7 igen bliver til G8. Det er nemlig Donald Trumps ønske at få Rusland med igen, eller at præsident Vladimir Putin i hvert fald inviteres.

- Donald Trumps ønske er en dødssejler fra begyndelsen. Stort set alle EU-lande, muligvis med undtagelse fra Matteo Salvini fra Italien, vil ikke have Putin med inde. I hvert fald ikke dem, der er med i G7, siger Steffen Gram.

Rusland har førhen været med i samarbejdet, men da landet annekterede halvøen Krim tilbage i 2014, valgte det, der nu hedder G7, at boykotte Rusland og det møde, der skulle afholdes i landet senere samme år.

Og så længe Rusland har annekteret Krim, og konflikten stadig er fastlåst i det østlige Ukraine, er der ikke plads til én som Vladimir Putin, lyder det fra Steffen Gram:

- G7's fundament handler også om værdier og ikke kun økonomi, og de værdier er de demokratiske, liberale spilleregler, og når Putin har begået det, han har begået i 2014 og stadig gør det, så er der ikke plads til ham i G7.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, ser ifølge Reuters også flere årsager til at holde Rusland ude af G7 end til at invitere Vladimir Putin og landet indenfor. Tidligere på ugen afviste Tyskland, Frankrig og Storbritannien også idéen.

Ifølge FN er 13.000 mennesker indtil videre blevet dræbt i konflikten i Ukraine, skriver Reuters.

Facebook
Twitter