Mødre og nyfødte dræbt i Afghanistan: Dødstal stiger efter angreb på fødegang

Mens kampene var i gang, fødte en kvinde sit barn.

Over 100 kvinder og nyfødte blev evakueret da bygningen blev angrebet, lyder det fra den afghanske regering. (Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA © Xinhua News Agency)

Vi advarer om stærke billeder i artiklen.

Dødstallet er steget efter et blodigt angreb på et hospital med en fødeklinik i den afghanske hovedstad Kabul i går, og nu vil Afghanistans militær genoptage offensiven mod Taliban.

24 mennesker blev dræbt i angrebet. Herunder to nyfødte, deres mødre og sygeplejersker, lyder det nu fra de afghanske myndigheder, der også oplyser, at 16 er sårede. Det skriver nyhedsbureauet AP.

I går var meldingen, at der var 16 dræbte.

Tre bevæbnede mænd forklædt som politi stormede hospitalet, der ligger i et shiamuslimsk kvarter i det vestlige Kabul.

- Gerningsmændene skød på hvem som helst på hospitalet uden nogen grund, fortæller Ramazan Ali, et øjenvidne, til nyhedsbureauet Reuters.

Efter afghanske sikkerhedstyrker ankom til hospitalet begyndte en kamp, der varede i timevis, men sluttede, da de tre gerningsmænd blev dræbt.

Fødeafdelingen på hospitalet er drevet af nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser, der skriver i en pressemeddelelse:

- Gravide og nybagte mødre med deres nyfødte babyer var på hospitalet, da et ukendt antal personer tvang sig adgang til barselsafsnittet. I cirka fire timer var hospitalet udsat for eksplosioner og skyderier. I en situation, hvor kvinder og børn er allermest sårbare og udsatte, skriver nødhjælpsorganisationen.

Kvinde fødte under angrebet

Mens kampene var i gang, fødte en kvinde sit barn. Både mor og barn har det godt, oplyser Læger Uden Grænser.

Angrebet har ført til fordømmelse verden over, men ingen har endnu taget skylden for angrebet.

Taliban har afvist at stå bag angrebet.

Det er kun lidt over to måneder siden, at den militante bevægelse underskrev en fredsaftale med USA, som havde til mål at få freden til Afghanistan og afslutte den 18 år lange krig i landet.

Næste skridt var at forhandle med den afghanske regering, men nu ser det i stedet ud som om, fredsprocessen kan løbe af sporet.

Alle kræfter bliver sat ind af vores medicinske team for at følge op på de nyfødte på fødselsklinikken for at sikre den bedst mulige pleje af vores patienter og for de sårede, skriver Læger Uden Grænser i en pressemeddelelse. Foto: Læger Uden Grænser. (Foto: Læger Uden Grænser.)

Afghansk militær i offensiv

I den østlige del af landet mistede 32 mennesker livet samme dag i et særskilt selvmordsangreb, hvor målet var en begravelse. Terrorgruppen Islamisk Stat har taget skylden for det angreb.

Den blodige dag har fået Afghanistans præsident Ashraf Ghani til at beordre landets militær til at genoptage offensive operationer mod Taliban og andre grupper.

Militæret var ellers overgået til en defensiv position som en del af fredsprocessen.

I en tv-transmitteret tale få timer efter angrebet annoncerede Ashraf Ghani, at militæret nu vil indlede nye angreb mod Taliban.

- Taliban er ikke stoppet med at bekæmpe og dræbe afghanere, istedet har de forøget deres angreb mod vores landsmænd og offentlige rum, på trods af gentagne opfordringer til våbenhvile, sagde Ghani.

- Det betyder, at den tilbageholdenhed, som man har haft i forhold til at udføre operationer mod Taliban og andre oprørsbevægelser, den vil man nu lægge på hylden, siger David Vestenskov, der er konsulent ved Forsvarsakademiet til radioprogrammet Orientering på P1.

- Jeg læser det, som om regeringen i Kabul er ret overbevist om, at det her på en eller anden måde er Taliban-affilieret. Det er i hvertfald det billede, de gerne vil tegne overfor befolkningen, og så vil man gerne tilbage til det niveau, man havde før den amerikanske aftale med Taliban, siger David Vestenskov til Orientering.

Siden fredsaftalen blev underskrevet, har der været en stigning i antallet af angreb fra Taliban mod de afghanske sikkerhedsstyrker, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fredaftale i fare

Efter angrebet opfordrede den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, til samarbejde mellem den afghanske regering og Taliban, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi noterer os, at Taliban har afvist at tage ansvar og fordømt begge angreb som værende afskyelige, siger Pompeo.

- Taliban og den afghanske regering burde samarbejde om at stille de skyldige til ansvar, sagde Pompeo, som har spillet en stor rolle i fredsforhandlingerne med Taliban.

Ifølge fredsaftalen fra februar vil USA og Nato trække alle soldater ud af Afghanistan indenfor 14 måneder, hvis Taliban overholder deres del af aftalen.

Mullah Abdul Ghani Baradar, lederen af Talibans delegation trykker hånd med den amerikanske forhandler Zalmay Khalilzad efter at have underskrevet fredsaftalen i Doha d. 29. februar. (Foto: IBRAHEEM AL OMARI © Scanpix)

Blandt andet skal Taliban sørge for, at al-Qaeda eller andre ekstremistiske grupper ikke kan operere i de områder, som bevægelsen kontrollerer.

Den seneste tids angreb er et hårdt slag mod fredaftalen, mener Victoria Fontan, der er professor ved fredsstudier på det amerikanske universitet i Afghanistan.

- Det viser, at Taliban ikke kan overholde deres løfter, så jeg vil sige, at dagen er en milepæl på vejen mod opløsningen af aftalen - medmindre drastiske skridt bliver taget omgående fra alle parter, især fra Taliban, siger hun til Al Jazeera.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk