Klassisk musik i højtalerne. En labyrint af nips. Kreative tips fra Anna og Clara.
Konceptet er velkendt hjemmefra. Den eneste forskel er, at "die Grene Schwestern" her snakker tysk.
Det har de gjort, siden danske Mogens Schmidt for fem år siden åbnede den første tyske Søstrene Grene-butik i Hamborg. Siden har han åbnet en ny butik et nyt sted i Tyskland stort set hver måned.
- Det går jo over al forventning. Vi havde en plan om at åbne fem butikker over fem år. Det er blevet til 52 i stedet for. Og vi har flere på vej, siger Mogens Schmidt.
Og der er rig mulighed for at brede sig mere på det tyske marked. For selvom Danmark hvert år eksporterer varer for godt 100 milliarder kroner til Tyskland, underpræsterer vi faktisk på det tyske marked. Det konkluderer en ny analyse, som vi vender tilbage til.
Først skal vi høre, hvordan en 46-årig sønderjyde uden en rigtig uddannelse eller særlige tysk-kundskaber på fem år fået banket 52 Søstrene Grene-butikker op på et så konkurrencepræget marked som det tyske.
Da Mogens Schmidt fik idéen, gik han til cheferne for Søstrene Grene i Aarhus og bad om at få en franchise på en butik i Tyskland. Cheferne kendte ham ikke og havde ingen umiddelbare planer om at indtage det tyske, men Mogens fik sin vilje, og her fem år senere er Tyskland et af de vigtigste markeder for den danske virksomhedskæde.
I den allerførste tyske Søstre Grene i Hamborg var de fem medarbejdere: Mogens Schmidt, hans kone og tre tyske kolleger.
- Vi kom hertil med to børn på armen og en ambition om at starte en virksomhed op i et fremmet land uden sådan rigtig at kunne sprog eller kultur, siger Mogens Schmidt.
Selv tilskriver han en stor del af sin succes, at Danmark som land er et "kæmpe brand" i Tyskland.
- Rigtig mange tyskere kender os fra deres ferie i Danmark, og de forbinder deres ferieminder med et besøg i Søstrene Grene, fordi vi også ligger i de fleste danske byer. Så Søstrene Grene bringer helt klart ferieminderne frem hos dem, siger Mogens Schmidt.
Danmark underpræsterer overraskende i Tyskland
Det tyske marked er det absolut vigtigste for danske virksomheder. Sidste år havde Danmark en samlet vare- og tjenesteeksport på over 143 milliarder kroner til Tyskland.
Men vi kunne faktisk gøre det endnu bedre. Danmark underpræsterer på det tyske marked. Det viser de foreløbige konklusioner i en analyse, som erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har på trapperne.
- Vi bør kunne sælge noget mere til Tyskland, der er verdens fjerdestørste økonomi, end vi rent faktisk gør. Selvom vores vareeksport ligger på den gode side af 100 milliarder kroner om året, så underperformer vi faktisk lidt, siger Michael Bremerskov Jensen, der er fagchef for international handel i Dansk Erhverv.
- 100 milliarder kroner lyder jo som et astronomisk stort tal, og derfor tror mange nok, at Tyskland er opbrugt for danske eksportvirksomheder. Men vores model viser, at der er meget mere plads.
Sidste år tabte Danmark 10 procent af sin vareeksport til Tyskland – svarende til 10 milliarder kroner – på grund af corona-krisen. Den også ramte Søstrene Grene. Af to omgange har Mogens Schmidt måttet lukke sine butikker midlertidigt i de to tyske lockdowns.
- Det er selvfølgelig klart, at det er et pænt bump på vejen. Men nu er vores butikker åbne, og gæsterne kommer flittigt og besøger os. Så for os er corona i den forstand lagt bag os, siger Mogens Schmidt.
Selvom der er et stort uudnyttet potentiale, er Tyskland ikke noget nemt marked at få foden ind på. Man skal have fuldstændig styr på sit koncept, understreger Michael Bremerskov Jensen.
- Man skal gøre sig klart, at Tyskland er et meget konkurrenceintensivt marked. Der er mange andre udenlandske virksomheder, der gerne vil ind på det tyske marked.
Den ubetinget største danske eksportkategori til Tyskland er beklædningsgenstande og tilbehør, som sidste år udgjorde 8,7 milliarder kroner af vores vareeksport til tyskerne.
- Dansk design går en sejrsgang i rigtig mange lande – også i Tyskland. Og så er det jo enormt positivt, at det image også smitter af på en forretning som Søstrene Grene, siger Michael Bremerskov Jensen.
Svært at lokke danskere over grænsen
Mogens Schmidt ville rigtig gerne ansætte flere danskere i butikkerne, fordi det er med til at give de tyske kunder en oplevelse af at besøge et lille stykke Danmark.
- Men vi har supersvært ved at finde danske medarbejdere, der har lyst til at tage et år til Tyskland eller to. Det synes jeg er ærgerligt, siger han.
Når danskere ikke taler det tyske sprog, tøver de med at drage sydpå, lyder Mogens Schmidts forklaring. Men han er selv det bedste eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre at få en karriere i Tyskland uden at have styr på kasus og køn i det tyske sprog.
- Jeg kunne ikke meget tysk, da vi kom herned. Så indlæringskurven har været pænt stejl, må man sige. Vi kan komme langt som danskere med et smil. Og jeg synes, vi er blevet taget varmt imod og med meget stor overbærenhed.
Med eller uden danske ekspedienter i kasserne har Mogens Schmidt store ambitioner. Han har planer om at åbne en hel del flere Søstrene Grene-butikker over hele Tyskland:
- Når jeg ser på kortet, så synes jeg da, at der er meget mere plads, siger Mogens Schmidt og tilføjer:
- Tyskland er bare et stort marked. Der er masser af plads, og der er masser af potentiale. Så hvis vi tør tænke fem, otte og ti år frem, og vi følger den samme udvikling, så burde det kunne lade sig gøre.
Podcasten "Stjerner og Striber - Ta'r til Tyskland" følger den tyske valgkamp frem mod valget den 26. september: