Moon-bevægelsen spøger i japansk regeringskrise

På én måned har tre ministre sagt op, og premierministerens popularitet er styrtdykket.

Siden drabet på tidligere premierminister Shinzo Abe er tilliden til premierminister Kishida faldet. Senest har han fået kritik for sin håndtering af sine ministres skandaler. (Foto: © Lillian Suwanrumpha, Ritzau Scanpix)

Det har været en skidt måned for den japanske regering og premierminister Fumio Kishida.

I går meddelte hans indenrigsminister, Terada Minoru, at han trak sig fra posten efter afsløringer om rod i hans kampagnefinansiering, hvor der blandt andet var modtaget støtte fra en død person.

Minoru er den tredje minister i regeringen, der har sagt op på bare en måned. Både ministeren for økonomisk sikkerhed, Daishiro Yamagiwa, og justitsminister Yasuhiro Hanashi, har inden for den seneste måned afleveret deres opsigelser.

Dermed fortsætter problemerne for premierminister Kishida, som kun 30 procent af japanerne støtter ifølge en meningsmåling fra weekenden, skriver Reuters.

Problemerne startede for alvor, da den tidligere premierminister Shinzo Abe blev skudt 8. juli. For her begyndte den religiøse bevægelse Moon-bevægelsen at spøge i regeringskulisserne.

Drabet på Abe

Efter Abe blev skudt under et politisk arrangement, var der kritik af sikkerheden omkring den tidligere premierminister.

Det endte med, at den japanske politichef trak sig, og premierminister Kishida beklagede, at sikkerheden ikke var god nok.

Gerningmanden bag drabet forklarede, at han skød Shinzo Abe, fordi hans mor var blevet ruineret af den religiøse Moon-bevægelse - også kaldet Unification Church - og manden var overbevist om, at Shinzo Abe var involveret og havde forbindelser til bevægelsen.

Der blev efterfølgende iværksat en undersøgelse af Moon-bevægelsens bånd til japanske politikere, selvom Kishida ellers var modstander af det i begyndelsen.

Og i oktober måtte Kishida komme med en undskyldning. For det viste sig, at Moon-bevægelsen havde forbindelse til adskillige politikere fra regeringspartiet Det Liberale Demokratiske Parti, LDP.

Forbindelser til minister

En intern undersøgelse af LDP viste, at ud af partiets 379 politikere havde 179 af dem været i kontakt og interageret med Moon-bevægelsen - deriblandt ministeren for økonomisk sikkerhed, Yamagiwa.

Den 17. oktober undskyldte premierminister Kishida, da undersøgelsens konklusioner kom frem, og han sagde, at han havde bedt alle partiets politikere om at bryde med bevægelsen.

Han anerkendte de mange japanere, der er blevet udsat for økonomisk svindel af Moon-bevægelsen, og understregede desuden, at han ikke selv havde forbindelser til bevægelsen.

Han fik dog stadig kritik for at være for langsom til at gøre noget ved sin minister Yamagiwa, der selv trak sig som minister den 24. oktober. Mange japanere følte, at Kishida burde have fyret ham lige efter afsløringerne om de religiøse forbindelser.

Daishiro Yamagiwa trak sig selv som minister. Mange japanere følte, at han burde have fået sparket af premierministeren. (Foto: © Kyodo, Ritzau Scanpix)

- Jeg føler et stort ansvar

Justitsministeren Hanashi trak sig i midten af november efter en række opsigtsvækkende udtalelser i medierne.

Japan opererer stadig med henrettelser som straf, og som justitsminister var det Hanashis ansvar at godkende henrettelserne - men den slags pligter beskrev han som "kedsommelige".

Det faldt bestemt ikke i god jord hos japanerne. Kort efter udtalelserne trak han sig som justitsminister.

Og i går trak indenrigsministeren sig altså på grund af rod i økonomien.

Søndag aften, efter han havde præsenteret en ny indenrigsminister, erkendte premierminister Kishida, at det ikke så godt ud.

- Jeg føler et stort ansvar. Fundamentet for et politisk engagement er den offentlige tillid. Og jeg må sikre mig den tillid ved at samle styrke og inspicere omgivelserne omkring mig grundigt, sagde Kishida.