Mor til Charlottesville-offer i rørende tale: I forstærkede blot hendes stemme

32-årige Heather Heyer mistede livet under lørdagens uroligheder i den amerikanske by Charlottesville.

Der var i går mindehøjtidelighed for 32-årige Heather Heyer, der lørdag blev påkørt og dræbt under urolighederne i den amerikanske by Charlottesville i delstaten Virginia.

Blandt talerne til mindehøjtideligheden var hendes mor, Susan Bro, som opfordrede de cirka 1.000 fremmødte i Paramount Theatre til at ære hendes datter ved at gøre en forskel i verden.

- Find ud af, hvad problemet er, ret opmærksomheden mod det, og spørg jer selv, hvordan I kan gøre en forskel. Så døde mit barn ikke forgæves. Jeg ville hellere have mit barn, men hvis jeg skal undvære hende, skal det have betydet noget, lød det fra moderen.

Her ses Susan Bro tidligere på ugen vise et billede frem, hvor hun står sammen med sin datter. Foto: AP

Jeg ville hellere have mit barn, men hvis jeg skal undvære hende, skal det have betydet noget

Susan bro, mor til heather heyer

Vil fjerne statue

En gruppe højreekstreme personer var lørdag samlet i Charlottesville for at vise deres utilfredshed med, at byrådet vil fjerne en statue af Robert E. Lee, som i slutningen af den amerikanske borgerkrig (1861-1865) var øverstkommanderende for sydstatshæren.

Heather Heyer var en del af en moddemonstration, og hun mistede livet, da en 20-årig bilist med højreekstremistiske synspunkter kørte ind i den gruppe mennesker, hun stod iblandt.

Bilisten er efterfølgende blevet anholdt.

Til mindehøjtideligen udtrykte Susan Bro, at hendes datter var en person, der ikke var bange for at sætte aftryk:

- Alle, som kendte Heather, sagde: 'Ja, det var sådan, hun måtte herfra'. Stort og tydeligt - hele verden skulle involveres, for sådan er mit barn. Sådan er hun, og sådan vil hun altid være.

Påkørslen sårede 19 personer, og yderligere 15 blev såret i forbindelse med demonstrationen og moddemonstrationen.

Tweet fra Trump

Den amerikanske præsident, Donald Trump, som har været i politisk modvind på grund af nogle af sine udtalelser i forbindelse med hændelserne i Charlottesville, udtrykte i går sympati for Heather Heyer.

- Mindehøjtidelighed i dag for smukke og utrolige Heather Heyer - en virkelig speciel ung kvinde. Hun vil blive husket af alle, skrev 71-årige Donald Trump på det sociale medie Twitter.

Til mindehøjtideligheden var flere af de fremmødte iført lilla tøj, som var Heather Heyers yndlingsfarve, og fra talerstolen sagde hendes mor, at datteren vil blive husket.

- Mange af jer går den ekstra mil, og jeg tror, at grunden til, at Heathers skæbne har ramt noget i folk, er, at vi ved, at hvad hun gjorde er opnåeligt. Vi behøver ikke alle at død. Vi behøver ikke alle at ofre vores liv, sagde Susan Bro, som til et stort bifald tilføjede:

- De prøvede at dræbe min datter for at lukke munden på hende. Med ved I hvad? I forstærkede blot hendes stemme.

En stor gruppe mennesker var i går samlet ved University of Virginia i Charlottesville for at sprede budskabet om fred.