Mor til Utøya-offer: Savnet er særligt stort i juli

Heidi Edvardsen mistede sin søn Andreas, da Anders Breivik skød og dræbte 69 mennesker på Utøya.

Heidi Edvardsen mistede sin søn Andreas for to år siden, da han blev skudt på Utøya. Bag hende hænger børnehavebillederne af Andreas (th) og hans søster Anniken (tv). Anniken er i dag 23 år gammel. (© DR)

I morgen skal Heidi Edvardsen gå ned ad Kærlighedsstien på Utøya, hvor hendes søn blev dræbt for to år siden.

- Jeg må ud og være der lidt, siger hun til dr.dk.

Hendes søn Andreas var 18 år gammel, da han blev skudt tre gange af terroristen Anders Behring Breivik. Sammen med ni andre mistede han livet på den krogede sti langs klippesiden af Utøyas vestkyst. I alt blev 69 mennesker skudt på den lille klippeø i Tyrifjorden - cirka 35 kilometer fra Oslo.

- Det er så ufatteligt, at et så smukt sted med fuglesang kan have været et helvede på jord. At der har været så meget rædsel og smerte er over vores fatteevne, siger Andreas' mor.

Ordet aldrig

Savnet og sorgen fylder hver eneste dag. Men især her i sommerperioden, når Heidi Edvardsen ser unge mennesker køre i bil mod stranden eller, når de bader eller går sammen og hygger sig, fylder det i hendes bevidsthed.

- Jeg tænker tit "det her skulle han have været her til." Især her i juli, når mærkedagen nærmer sig, bliver jeg meget ked af det. Han skulle jo have været her og spille musik, badet og spillet fodbold, siger Heidi Edvardsen.

18-årige Andreas Edvardsen og ni andre blev dræbt på Kærlighedsstien på Utøya for to år siden. (Foto: Louise Damløv © DR)

Andreas var meget aktiv i AUF, og han var kandidat i byen Sarpsborg til det norske kommunalvalg i 2011.

- Op til årsdagen tænker jeg på alt det, der var hans "sidste gang", og jeg bliver hele tiden mindet om de ting, han aldrig kommer til at opleve, siger Heidi Edvardsen og tilføjer:

- Ordet "aldrig" har fået en helt anden betydning for mig.

Sværere efter retssagen

Både Heidi Edvardsen og hendes mand taler tit om Andreas og om, hvordan hans sidste sommer var.

- Han havde det så godt, og han var ude med sine venner og spillede masser af musik. Han havde mange forhåbninger om fremtiden, og pludselig var der ingenting. Det er stadig meget svært, siger hun.

Især denne sommer - her to år efter - er hård, siger hun.

Heidi Edvardsen og hendes mand Vidar fulgte retssagen mod Anders Behring Breivik tæt, og efterfølgende ventede de på dommen og på kortlægningen af politiets arbejde den 22. juli. Men de seneste 10 måneder har der været stille. Ingen retssag eller pressedækning.

18-årige Andreas Edvardsen og ni andre blev dræbt på Kærlighedsstien på Utøya for to år siden. (Foto: Privat © DR)

- Der var så meget, vi skulle forholde os til, så vi byggede en form for forsvarsmekanisme op. Men nu er man mere sårbar. Alt havde været så voldsomt i et år. Og pludselig er det slut, siger hun.

Hverdagen skal fungere

Både Heidi og Vidar Edvardsen er tilbage på deres arbejdspladser igen, og de forsøger at få en hverdag til at køre.

- Savnet bliver jo ikke mindre. Tværtimod. Men familielivet skal jo gå videre, og vi har formået at få hverdagen til at fungere igen. Men længslen og tomheden er der stadig, fortæller Heidi Edvardsen.

Den 22. juli 2011 dræbte Anders Behring Breivik 77 mennesker - først otte ved en bombeeksplosion i Oslo og herefter 69 på Utøya. På Utøya var langt størstedelen af ofrene børn og unge mennesker.

Toårsdagen for terrorangrebet mandag bliver markeret ved en ceremoni i Oslos regeringskvarter, hvor statsminister Stoltenberg taler, og Utøya er åben for de efterladte i tre dage.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk