Mord og røverier på retur over alt i Vesten

Kriminaliteten i den vestlige verden er på sit laveste i tre årtier på trods af krise.

Der er længere mellem arrestationerne i mange vestlige lande. Her er en politiaktion i gang i Los Angeles. (© Scanpix)

I Vesten går der nu så langt tid mellem bankrøverier, mord og voldsepisoder, at kriminaliteten i den vestlige verden har nået det laveste niveau i tre årtier.

Det skriver magasinet The Economist.

Faldet sker på trods af, at mange havde forudset, at finanskrisen ville få kriminaliteten til at stige.

Ældre vesterlændinge

I Danmark er kriminalitet faldet med 10 procent over de seneste ti år, selvom den økonomiske krise har kradset i perioden.

- Der var lidt stigning i kriminaliteten i de år, hvor vi var hårdest ramt, men helt generelt er det faldet, så vi kan ikke se en helt entydig sammenhæng mellem finanskrisen og kriminaliteten, siger kommunikationschef ved Det Kriminalpræventive Råd, Marianne Becker Andersen.

Årsagen til faldet kan være, at sikkerheden generelt er blevet bedre i Vesten, straffene hårdere, og at der er færre heroinmisbrugere. En anden årsag kan være, at befolkningerne i den rige del af verden simpelthen er blevet ældre og derfor begår mindre kriminalitet.

Færre mord i New York

Ser man alene på den amerikanske storby New York, er byens mordrate faldet med hele 30 procent det seneste år, oplyser byens politi NYPD til Wall street Journal.

Byens politi har haft stor succes med sit såkaldte "Stop and Frisk"-program, der giver betjentene lov til at stoppe hvem som helst og gennemsøge deres tasker - kun baseret på en mistanke.

Programmet minder om de visitationszoner, der findes i København, og sådanne tiltag har en stor effekt, vurderer Marianne Becker Andersen fra Det Kriminalpræventive Råd.

- Der er virkelig sket - i hver fald i en dansk sammenhæng - et markant løft i den forebyggende indsats. Synligt politi har en virkning, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter