Mord på LGBT-personer er "alarmerende" højt i Latinamerika

Vold mod LGBT-personer er et "kulturelt problem" ifølge en undersøgelse.

Et par holder om hinanden til en demonstration mod homofobi i Bogotá, Colombia. (Foto: © LUISA GONZALEZ, Scanpix)

Hver dag bliver fire LGBT-personer slået ihjel i Latinamerika og Caribien. Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af et regionalt netværk af grupper, der kæmper for LGBT-personers rettigheder, skriver Reuters.

Mindst 1.300 LGBT-personer er blevet slået ihjel de sidste fem år, hvor næsten 90 procent af alle mordene er sket i Colombia, Mexico og Honduras.

Det tal skal dog ses i forhold til den høje mordrate, der generelt i de lande. I 2017 indberettede Nord-, Central- og Sydamerika 173.000 forsætlige drab, viser en rapport fra FN.

Men i Colombias hovedstad, Bogotá, går kriminelle bander målrettet efter homoseksuelle mænd, fordi de tror, at de er rigere end heteroseksuelle mænd, når de ikke har børn, viser den nye rapport ifølge Reuters.

Næsten 12 procent af alle drab blev begået af mennesker, der kender deres ofre.

Under en demonstration mon homofobi i Colombia kysser et par. (Foto: © LUISA GONZALEZ, Scanpix)

Marcela Sanchez, der er leder af Colombia Diversa, som er en af grupperne bag undersøgelsen, siger, at mange af ofrene fra LGBT-miljøet i forvejen er ekskluderet af samfundet.

- Mange af disse dødsfald betyder ikke noget for nogen, ikke engang for deres egne familier, siger hun.

Vil gøre folk bevidste om problemet

Det regionale informationsnetværk om vold mod LGBT-personer i Latinamerika og Caribien siger, at det er første gang, der er blevet indsamlet tal fra ni lande i regionen for at vise omfanget af problemet.

Meningen med undersøgelsen er at få regeringens opmærksomhed og gøre folk bevidste om problemet, siger Sanchez.

Undersøgelsen viser, at størstedelen af ofrene er unge homoseksuelle mænd i alderen 18 til 25, som højest sandsynligt er dræbt i deres hjem. Derefter kommer transkønnede kvinder, som bliver dræbt på gaden.

Generelt en høj mordrate

Landene i undersøgelsen har generelt store problemer med kriminalitet og banderelateret vold. Mordraterne i Mexico, Colombia og Honduras er mindst tre gange højere end det globale gennemsnit på 6,1 per 100.000 mennesker ifølge FN.

Dele af Sydamerika har gjort fremskridt med LGBT-rettigheder i det sidste årti, siger undersøgelsen. Det gælder blandt andet lovgivning, der tillader homoseksuelle at gifte sig og adoptere børn.

Men på trods af ændringer i lovgivningen foregår vold mod LGBT-personer fortsat, og undersøgelsen kalder det et "kulturelt problem".