Morten Helveg efter droppet Nord Stream ansøgning: 'Et meget stærkt signal til Putin'

Europaparlamentarikeren er glad for, at firma dropper en ansøgning om gasrørledninger i dansk søterritorium.

Morten Helveg Petersen (R) glæder sig over, at de kontroversielle gasrørledninger ikke kommer til at gå gennem dansk søterritorium. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Her til aften kom det frem, at Nord Stream 2 trækker sin ansøgning om gasrørledningerne på dansk søterritorium tilbage.

Dermed kommer de kontroversielle rør ikke til at gå igennem dansk søterritorium.

Og det er en nyhed, der glæder Morten Helveg Petersen, som er medlem af Europaparlamentet for Radikale Venstre.

- De tider er forbi, hvor Putin skal have lov til entydigt at sidde i Moskva og diktere betingelserne for, hvordan man handler med gas, siger parlamentarikeren.

Det er den statsejede russiske energikoncern Gazprom, der er hovedaktør i projektet, som skal øge andelen af russisk gas i Europa.

- Det her et meget stærkt signal til Putin og Rusland om, at gas ikke skal bruges som våben, og russerne skal ikke bruge den som deres sikkerhedspolitiske våben i en eller anden form for konflikt med Europa, siger Morten Helveg Petersen.

- Derfor er jeg glad for dette signal. Jeg håber, at Putin lytter, siger han.

Har stadig to ansøgninger i spil

Selskabet har stadig to andre ansøgninger, som bliver behandlet af Energistyrelsen. Disse går andre veje rundt om Bornholm, hvor ledningerne ikke vil gå igennem dansk søterritorium.

Derfor har Danmark begrænsede muligheder for at blokere for dem. Det erkender den danske parlamentariker, som siger, at det derfor er vigtigt for de europæiske lande at samarbejde omkring vilkårene for gasaftalerne med Rusland.

- Jeg er er kritisk over for Nord Stream 2, men hvis det skal ske, så skal det i det mindste være under nogle spilleregler, der gælder os alle, siger Morten Helveg Petersen.

Tyskland har længe været stor fortaler for rørledningen, hvilket Morten Helveg Petersen erkender, gør det sværere at skrue ned for den russiske indflydelse.

- Det viser bare, hvor svært det er at være et lille land i klemme mellem Rusland og Tyskland. I den situation er det bedste, vi kan gøre, at alliere os med vores gode venner i EU, lyder det fra Morten Helveg Petersen, der siger, at EU’s såkaldte gasdirektiv er et vigtigt redskab i denne sammenhæng.

Direktivet, som faldt på plads i februar efter halvandet års tovtrækkeri, sætter regler og krav for gasrørledninger leveret fra lande uden for EU.

Aftalen betyder, at det skal være op til Europa-Kommissionen og ikke de enkelte lande at sætte rammerne, hvilket skal give mere kontrol med blandt andet den russiske gas.

Kontroversielt projekt

Nord Stream 2 har længe været en kilde til uenighed i Europa.

Mange danske politikere, flere østeuropæiske lande og USA er imod ledningen, der er forhandlet på plads med Tyskland, men som firmaer fra blandt andet Østrig, Holland og Frankrig er involveret i.

Kortet viser de foreslåede ruter for Nord Stream 2. Den mørkeblå linje er Nord Stream, som allerede eksisterer. Den mørkegrønne og lysegrønne er fra tidligere ansøgninger, mens den sorte linje markerer foreslaget i den nyeste ansøgning. Nord Stream 2 AG har nu droppet den første ansøgning. Kilde: www.nord-stream2.com

Kritikere peger på, at mere russisk gas til EU vil gøre Europa mere sårbar over for russisk pres, og særligt et land som Ukraine risikerer at komme i klemme, hvis Rusland i fremtiden kan sende gas ind i Europa udenom nabolandet.

Også i Washington har man advaret mod projektet, der skal kunne forsyne 26 millioner europæiske hjem med gas.

- Det er frygteligt, at I får en rørledning fra Rusland, har præsident Trump udtalt om den russiske forbindelse.

Amerikanerne meldte for nylig ud, at man vil påføre firmaer sanktioner, hvis de deltager i konstruktionen af Nord Stream 2.

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver i et skriftligt svar til DR Nyheder, at det er Nord Stream 2's egen beslutning at trække deres ansøgning, og at den kommende proces hører under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og "ikke omfatter en vurdering af udenrigspolitiske hensyn".