Mueller kritiserer resumé af Rusland-rapport - justitsminister skyder tilbage

De centrale aktører i undersøgelsen afgiver nu forklaring i Kongressen.

USA's justitsminister William Barr afgav i dag forklaring om Rusland-undersøgelsen i Senatet. (Foto: Aaron P. Bernstein © Scanpix)

Den særlige anklager Robert Mueller, som undersøgte Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA i 2016, var ikke tilfreds med det resumé af sin endelige rapport, som det amerikanske justitsministerium udsendte i slutningen af marts.

Resuméet "indfangede ikke til fulde konteksten, naturen og substansen" af Rusland-undersøgelsen, skrev Mueller i et brev til justitsminister William Barr et par dage efter offentliggørelsen af den fire sider lange sammenfatning.

Den særlige anklager skriver videre i brevet, som først er blevet lagt frem i dag, at resuméet har skabt "offentlig forvirring om kritiske aspekter af undersøgelsens resultater."

Ingen sammensværgelse

Robert Muellers undersøgelse konkluderede, at der ikke var nogen "kriminel sammensværgelse" mellem Donald Trumps valgkampagne og Ruslands regering.

Til gengæld undlod rapporten at tage stilling til, om præsidenten har forhindret rettens gang ved at lægge hindringer i vejen for Rusland-undersøgelsen.

Vurderingen blev i stedet lavet af justitsminister William Barr, som sammen med sin vicejustitsminister afgjorde, at der ikke var nok beviser til at sigte Trump.

William Barr er blevet hårdt kritiseret af Trumps politiske modstandere for sin håndtering af Rusland-undersøgelsen. De mener, at Barr mere har optrådt som præsidentens advokat i sagen end som landets øverste juridiske vagthund, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Særlig anklager Robert Mueller har endnu ikke udtalt sig offentligt om sin Rusland-undersøgelse. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Første høring i Senatet

Justitsministeren havde mulighed for at forsvare sig, da han i dag for første gang afgav forklaring om Rusland-undersøgelsen i Kongressen. Det skete ved en høring i overhuset Senatet.

Over for Senatets retsudvalg forklarede William Barr, at Robert Muellers bekymring ikke handlede om resuméets nøjagtighed - men om hvordan det blev udlagt i pressen.

Justitsministeren benyttede dog samtidig lejligheden til at kritisere den særlige anklager.

William Barr sagde, at han var "oprigtigt overrasket" over, at Robert Mueller ikke ville tage stilling til Trumps mulige forsøg på at forhindre rettens gang. Barr kritiserede også Mueller for, at han ikke havde peget på følsomt materiale i rapporten, så justitsministeriet selv måtte i gang med at censurere teksten, inden den kunne offentliggøres.

Efter planen skal justitsministeren afgive forklaring om Rusland-undersøgelsen igen i morgen i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertallet. Det er dog udvist, om William Barr møder op, efter retsudvalget i underhuset i dag har godkendt et særligt format for høringen, som kan sætte ministeren under yderligere pres, skriver nyhedsbureauet AP.

William Barr aflægger ed før sin høring i Senatet i dag. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Mueller taler

Meget tyder på, at Robert Mueller selv snart for mulighed for at give sin version af det, som avisen New York Times kalder "den voksede kløft" mellem justitsministeren og den særlige anklager.

Formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, Jerry Nadler, fortalte i dag journalister, at der er indgået en aftale om, at Mueller kan afgive forklaring "engang i maj."

Donald Trump har også kommenteret den fornyede aktivitet i striden om Rusland-undersøgelsen med et tweet, hvor han med store bogstaver bedyrer sin uskyld.

- Intet samarbejde, ingen obstruktion, skriver præsidenten:

Facebook
Twitter