Mueller-rapport er ikke 'game over': Trump bliver fortsat efterforsket

USA's præsident glæder sig over konklusionerne i efterforskningen af russisk forbindelse.

En journalist læser en redigeret version af Mueller-rapporten 16. april. Der er kommet flere detaljer frem i den udgave, der blev fremlagt af det amerikanske justitsministerium i dag. (Foto: Eric Baradat © Scanpix)

I dag kom den længe ventede undersøgelse om Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 til offentligt skue – i hvert fald i en redigeret udgave.

Det er næsten en måned siden, at specialanklager Robert Mueller afleverede sin rapport til USA’s justitsminister, William Barr, som også i dag fastslog, at der ikke var et samarbejde mellem Donald Trump, hans stab og Rusland.

Præsident Donald Trump (tv.), justitsminister William Barr (mf.) og specialanklager Robert Mueller (th.) (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Men rapporten er ikke den fuldstændige frifindelse, som justitsministeren giver udtryk for, fortæller DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz:

- Det er korrekt, at Mueller ikke har fundet klare beviser for en direkte kriminel sammensværgelse mellem Trump, hans folk og Rusland. Men det står meget klart, at Rusland arbejdede på at få Trump valgt blandt andet gennem hacking og en misinformationskampagne på sociale medier - og at Trumps nærmeste var velvillige medvirkende, fortæller han.

Fylder omkring en fjerdedel

Trumps stabs kontakt med Rusland fylder en anseelig del af den 448 sider lange rapport, som er resultatet af 22 måneders arbejde:

Der er masser af stof til yderligere efterforskninger i Kongressen af præsidenten i Muellers rapport. Der er over 100 sider i rapporten alene om Trump-folks kontakter med repræsentanter for Rusland - som Trumps rådgivere i de fleste tilfælde bagefter løj om, siger Steffen Kretz.

På Syddansk Universitet hæfter Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikansk politik, sig ved, at præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort ifølge rapporten gav interne meningsmålinger til sin ven Konstantin Kilimnik, som har tætte forbindelser til den russiske regering.

Det siger han til nyhedsbureauet Ritzau.

Flere efterforskninger i gang.

Trump har tweetet ’game over’ med henvisning til sine kritikere og politiske modstandere.

Det sidste ord er dog ikke sagt om Mueller-rapporten, fortæller Steffen Kretz:

- Nu begynder er nyt kapitel, hvor hver en detalje i rapporten vil blive vejet på en guldvægt, og hvor Mueller selv formentlig skal vidne for kongressen.

Men den største trussel mod USA’s siddende præsident står ikke i Mueller-rapporten, vurderer Steffen Kretz:

- Det mest alvorlige er de mange efterforskninger, som lige nu foretages af anklagemyndigheder i New York, i Virginia og i Washington. Alle dele af hans liv er under luppen, og det er vel at mærke ikke politiske undersøgelser, men i kriminelle efterforskninger foretager af nogle af USA’s dygtigste anklagere.

Demokaterne er i tænkeboks.

Trumps politiske opposition, Demokraterne, havde store forhåbninger til, at Mueller ville finde beviser for, at den republikanske præsident havde begået noget kriminelt.

Men lige nu er det usandsynligt, at de vil rejse en rigsretssag mod Trump. Ledelsen af det demokratiske parti er nemlig imod det scenarie, fortæller Steffen Kretz.

- Når rapportens konklusioner ikke er klarere, end de er, vil udfaldet af den politiske proces, som en rigsretssag er, være svært at forudsige - og Demokraterne risikerer at tabe terræn hos vælgerne, fordi en rigsretssag på dette grundlag kan ligne politisk forfølgelse, forklarer han.

Demokraterne har dog fundet anledning til at kritisere justitsminister William Barr for at give et fortegnet billede af Mueller-rapportens konklusion gennem den sidste måned.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk