Mueller-rapport: Intet bevis for samarbejde mellem Trump og Rusland

Et resume af rapporten er netop afleveret til kongressen.

Formanden for det juridiske udvalg i Kongressen, demokraten Jerry Nadler, siger, at rapporten fra den særlige anklager Robert Mueller hverken erklærer USA's præsident, Donald Trump, skyldig eller ikke-skyldig. Det skriver Reuters.

Robert Mueller har i to år undersøgt, om Rusland påvirkede præsidentvalget i USA i 2016. Undersøgelsen blev afsluttet i fredags, da han overdrog rapporten til USA's justitsminister, William Barr.

Søndag aften dansk tid har Kongressen modtaget et resume af rapportens hovedkonklusioner.

- Det særlige undersøgelsesråd har ikke fundet, at hverken præsident Trumps kampagne, eller nogen associeret med den, har konspireret eller koordineret med Rusland om at påvirke præsidentvalget i 2016, skrev William Barr fra det Republikanske Parti i overdragelsen af resumeet.

'Total og fuldstændig frikendelse'

Præsident Donald Trump mener, at rapporten konkluderer fuldstændig uskyld.

- Ingen samarbejde, ingen forhindring, fuldstændig og total renselse, skriver han på Twitter.

Han kom også med en kort udtalelse til pressen, inden han boardede Air Force One.

- Det er en skam, at vores land skulle gå gennem det her. For at være ærlig er det en skam, at jeres præsident behøvede at gå gennem det her. Det begyndte før jeg overhovedet blev valgt, sagde han.

I forbindelse med offentliggørelsen af resumeet, har Trumps personlige advokat Rudy Giuliani fortalt til CNN, at 'det er bedre, end jeg havde forventet'.

Det Hvide Hus' pressetalskvinde Sarah Sanders har kommenteret det på Twitter.

- Resultaterne fra Justitsministeret er en total og fuldstændig frikendelse af USA's præsident, skriver hun.

Ifølge avisen The Guardien skulle justitsminister Barr have citeret Robert Mueller for at sige, at rapporten ikke konkluderer, at præsident Trump har begået noget ulovligt, men den renser ham heller ikke. Han er altså hverken erklæret skyldig eller ikke-skyldig.

Mere af rapporten bliver formentlig offentliggjort

William Barr og vicestatsanklager Rod Rosenstein har besluttet, at beviserne ikke var tilstrækkelige til at understøtte en retsforfølgelse af præsident Trump for at forhindre rettens gang.

Det skriver William Barr i et fire siders resume til Kongressen. Han afslutter brevet med at skrive, at han vil offentliggøre mere fra rapporten, men at dele af materialet er begrænset af undersøgelser af Storjuryen, og dermed underlagt regler herfra.

Siden undersøgelsens start i 2017 er 37 personer blevet tiltalt, men der er med rapportens afslutning ikke fundet grundlag for yderligere tiltalelser af hverken Trump eller andre.

Tidligere er blandt andet Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates tiltalt for en række forhold, samt 12 agenter fra den russiske militære efterretningstjeneste tiltalt for blandt andet at hacke Demokraterne forud for præsidentvalget.