Mugabe fyrer 'kronprins': Magtkampen i Zimbabwe er uhyggelig og beskidt

Fyringen af Zimbabwes vicepræsident kan bane vejen for præsidentens egen kone, siger DR's Afrikakorrespondent Søren Bendixen.

Præsident Robert Mugabes 41 år yngre kone, Grace Mugabe, kan blive landets nye præsident. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

- Det er blevet klart for os, at udførelsen af hans opgaver er uforeneligt med hans officielle ansvar.

Sådan lød begrundelsen fra Zimbabwes 93-årige præsident Robert Mugabe, da han mandag fyrede landets vicepræsident, Emmerson Mnangagwa.

Præsident Mugabe har siddet på magten i 37 år. Derfor fylder det meget i befolkningen, hvem der skal afløse den aldrende regeringsleder, når han ikke længere kan lede landet.

Med fyringen af en af de mest oplagte kandidater til præsidentposten, Emmerson Mnangagwa, er fronterne i den politiske magtkamp i Zimbabwe dermed for alvor trukket op, fortæller DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

- Der foregår en helt uhyggelig beskidt magtkamp blandt de højeste positioner i regeringspartiet Zanu-PF. Mnangagwa er formentlig den stærkeste person i partiet ud over Mugabe selv. Med fyringen er der derfor mange, som taler om, at den interne magtkamp kan blive en krig, der rækker ud over partiet, siger han.

Baner vejen for præsidentens kone

Afskedigelsen af vicepræsident Mnagagwa kan nu bane vejen for, at Mugabes 41 år yngre kone, Grace Mugabe, kan blive Zimbabwes kommende leder.

Hun er en kvinde, som offentligt har kritiseret og lagt sig ud mod Emmerson Mnagagwa. Og hun er en kvinde, som i takt med, at hendes mand er blevet ældre, har været med til at bære præsident Mugabe frem, forklarer Søren Bendixen:

- Hun har som Mugabes kone været en del af det politiske magtspil i årevis, og hun har tydeligt signaleret, at hun er klar til opgaven, siger han og fortsætter:

- Så sent som i weekenden var hun ude at sige, at hvis Robert Mugabe bad hende om at blive præsident, ville hun selvfølgelig gøre det. Hun er en kvinde med nogle meget tydelige ambitioner, siger Afrika-korrespondenten.

Gucci Grace

Præsidentens 52-årige kone er dog ikke nogen populær figur i befolkningen. Hun går under øgenavnet Gucci Grace med henvisning til en lidt for ekstravagant livsstil, og da Grace Mugabe i sommer var på et officielt besøg Sydafrika, overfaldt hun en 20-årig fotomodel, som hun fandt på sine sønners hotelværelse.

Zimbabwes førstedame fik dog lov til at forlade Sydafrika på grund af sin diplomatiske immunitet, selvom flere ville have hende arresteret. Hun forklarede senere episoden med, at det var selvforsvar.

- Hun er en meget farverig person, men hun er ikke ligefrem den slags farvelade, som får befolkningen til at stå og klappe alt for begejstret i hænderne, siger Søren Bendixen.

Zimbabwe efterladt i ekstremt underlig situation

Præsident Mugabe har en bunke fyrede vicepræsidenter bag sig, der, ligesom oppositionslederen Morgan Tsvangirai, potentielt kan blive Grace Mugabes direkte rivaler i kampen om præsidentposten.

Med fyringen af Mnagagwa og med et præsidentvalg næste år står landet derfor nu i en ekstremt underlig politisk situation, forklarer Søren Bendixen.

- Folk er meget nervøse for, hvad der skal ske. Alle kan godt regne ud, at Robert Mugabe ikke kan sidde til evig tid, og derfor er der virkelig grøde i det her land. Det er et land, som trænger til at få rettet op på meget af det, som Mugabe har kørt i sænk over flere årtier, siger Søren Bendixen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk