Mugabe langer ud efter Danmark

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, anklager Danmark og tre andre lande for at være arrogante og bedrevidende. Anders Fogh siger, at Mugabes indlæg er et indlæg fra en desperat despot.

Robert Mugabe kritiserer blandt andet Danmark for at være Gordon Browns megafon. (Foto: © Stringer, Scanpix)

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, stempler Danmark, Sverige, Tyskland og Holland som en firebande, som tror, at den har en bedre viden om Afrika, end Afrika har.

Udtalelsen kom på EU-Afrika-topmødet, som bliver holdt i Lissabon i denne weekend.

- I går kritiserede Danmark, Sverige, Tyskland og Holland Zimbabwe. Firebanden tror, at den har bedre viden om Afrika, sagde Mugabe, som understregede, at det viser "den arrogance, vi er oppe imod".

Kritiserer at Brown er blevet væk

Mugabe kommenterede ligeledes, at Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, ikke er til stede på EU-Afrika-topmødet i Lissabon. Brown har valgt ikke at deltage, når Mugabe deltager.

- Brown er her ikke, for han har sine megafoner i firebanden. De siger, hvad deres herre og allierede i nr. 10 (Downing Street nr. 10, red.) ville have sagt, hvis han havde været her, sagde Zimbabwe ifølge kilder på topmødet.

- Vi siger nej. Vi har ret til at bestemme over vores egen fremtid. Zimbabwe skal aldrig være koloni igen, sagde Mugabe.

Fogh: Et indlæg fra en desperat depot

Statsminister Anders Fogh Rasmussen kalder præsident Mugabes indlæg for en meget skarp reaktion.

- Jeg opfatter Mugabes indlæg som et indlæg fra en desperat despot, som i realiteten ikke fik nogen særlig opbakning fra det øvrige Afrika, siger Anders Fogh Rasmussen til DR Nyheder.

Anders Fogh Rasmussen understreger, at EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, gav Mugabe et svar på vegne af hele EU.

- Han sagde, at EU er bekymrede for udviklingen i Zimbabwe. Han fremhævede, at det er tankevækkende, at det går fremad i Sydafrika, mens det går ned ad bakke i Zimbabwe. Vores klare opfattelse er, at det skyldes manglen på demokrati og manglen på respekt for menneskerettigheder i Zimbabwe, siger Anders Fogh Rasmussen.

Fogh: Mugabe en bandit

I går kaldte statsminister Anders Fogh Rasmussen Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, for en bandit.

- Mugabe er selvfølgelig et stort problem. Det er en katastrofe, som den bandit har påført sit land. Der skal siges, hvad der skal siges til Mugabe, for det er fuldstændig uacceptabelt, hvad der foregår i Zimbabwe, sagde Anders Fogh Rasmussen, da han kom til Lissabon til det første EU-Afrika-topmøde i syv år.

Netop Robert Mugabe har været hovedårsagen til, at EU og Afrika ikke har kunnet blive enige om et topmøde siden Kairo i 2000.