Mugabes parti opfordrer ham til at gå af som præsident

Partiledere vil afsætte Mugabe og de vil stille ham for en rigsretssag, hvis han ikke går af.

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe viste sig i dag for første gang offentligt, efter at hæren rykkede ind i hovedstaden Harare. (Foto: AARON UFUMELI © Scanpix)

Regeringspartiet i Zimbabwe, Zanu-PF, opfordrer præsident Robert Mugabe og hans kone, Grace, til at trække sig. Det skriver landets største statsejede avis, The Herald, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Avisen rapporterer desuden, at samtlige ledere af Zanu-PF's ti provinsafdelinger på et møde i dag har opfordret til, at Grace Mugabe trækker sig fra partiet.

De politiske ledere mødtes for at udarbejde en resolution, som i weekenden skal afsætte præsident Mugabe.

Den skal bane vej for en rigsretssag mod ham, hvis han afviser at træde tilbage, sagde en højtstående kilde i partiet til Reuters tidligere på dagen.

Siden tirsdag aften har Zimbabwe været i politisk undtagelsestilstand. Her rykkede militæret ind i hovedstaden Harare og spærrede indgange til regeringskontorer, parlamentet og domstole.

Det skete, efter at Emmerson Mnangagwa blev afskediget som vicepræsident af Mugabe i sidste uge. Et træk som af iagttagere blev tolket som en del af en plan om at sikre hustruen som arvtager.

/ritzau/