Muhammed-tegninger udløser ballade i Bonn

29 betjente er sårede, da moddemonstration mod antiislamisk aktion udvikler sig voldeligt.

Den tidligere vesttyske hovedstad Bonn har lørdag været skueplads for voldsomme sammenstød med 29 sårede betjente og over 100 anholdte.

Det var en antiislamisk aktion, arrangeret af et højreekstremistisk, lokalt parti, som udviklede sig voldeligt, da den blev mødt af en moddemonstration af yderliggående salafister, som tror på en streng fundamentalistisk retning af islam.

Provokerede med Muhammed-tegninger

Balladen begyndte, da op imod 30 tilhængere af partiet Pro NRW gik rundt med islamfjendtlige karikaturer få dage efter, at en lignende aktion med Muhammed-tegninger også udløste voldelige sammenstød i Solingen, 60 kilometer nord for Bonn.

To tyske betjente er lørdag blevet alvorligt såret af knivstik, og yderligere 10 af deres kolleger er ligeledes såret, meddeler en talsmand for politiet i Nordrhein-Westfalen.

Ifølge radio- og tv-stationen WDR er betjentene dog ikke i livsfare, og de mistænkte gerningsmænd er anholdt, og politiet har beslaglagt slagvåben, en stenslynge og sten.

Sandsynligvis højreekstremister

Politiet havde parkeret sine mandskabsvogne mellem Pro NRW-tilhængerne og islamisterne, men lige meget hjalp det. En række af de mellem 500 og 600 fremmødte begyndte at kaste med sten, hvorefter politiet skred ind, og det kom til sammenstød.

Nordrhein-Westfalens efterretningstjeneste overvåger Pro NRW og vurderer partiet til at være højreekstremistisk. Og delstatens indenrigsminister, Ralf Jäger, har kaldt partiets medlemmer for "nynazister i nålestriber".

Jäger beskyldte lørdag på WDR's tv højreekstremisterne for bevidst at have provokeret de ultrakonservative islamister, samtidig med at han understregede, at flertallet af muslimerne i Tyskland er helt almindelige, fredelige borgere.

Trussel mod sikkerheden

Salafismen, der udelukker enhver modernisering af islam, menes at have 2500 tilhængere i Tyskland, hvor indenrigsminister Hans-Peter Friedrich kalder dem en alvorlig trussel mod sikkerheden.

Ved en uddeling af gratis koraner kom salafister lørdag i håndgemæng med højrepopulister i Berlin, hvor en betjent blev såret.

/ritzau/dpa

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter