Mulig handelskrig: Kinas straftold sigter mod Trumps vælgerbase

Kinas modtræk til den amerikanske told sigter mod republikanernes vælgerbase.

(Arkiv) Kina sigter efter Donald Trumps vælgere som modsvar til, at USA vil indføre told på kinesiske varer. (Foto: JOHN SOMMERS II/Scanpix 2016) (Foto: © Jim Urquhart, Scanpix)

Donald Trump gik udenom sine vestlige allierede og sigtede mod Kina, da han i aftes underskrev nye regler om straftold på kinesiske varer på op til 50-60 milliarder dollar svarende til cirka 300-360 milliarder danske kroner.

Kina har ikke været sen til at finde modsvar og truer med at indføre forhøjet told på i første omgang 128 amerikanske produkter værdiansat til tre milliarder dollars.

Blandt tiltagene er en told på 25 procent på import af svinekød, hirse og soyabønner og 15 procent på stålrør.

Kineserne er en af de største importører af amerikanske producerede soyabønner og aftager ifølge avisen Washington Post omkring en tredjedel af USAs samlede produktion.

Dermed sigter kineserne direkte efter den amerikanske industri og landbrug, og de vælgere, der gjorde Donald Trump til den 45. amerikanske præsident.

En opgørelse, som Washington Post har lavet, viser, at Donald Trump vandt 80 procent af de soyabønne-producerende stater og 70 procent af de hirse-producerende stater. Ligesom også en stor del af hans vælgere lever i stater med stor svineproduktion, der også vil blive ramt af det kinesiske modtræk.

Kinesisk told rammer hårdt

DR Nyheders journalist i USA, Lasse Engelbrecht, fortæller, at det kinesiske modtræk er blevet bemærket af amerikanske politiske observatører, og at man spekulerer i, hvilke konsekvenser det kan få for Donald Trumps vælgertilslutning:

- Kinas toldtariffer vil ramme meget hårdt, og der er allerede mange stemmer, der er godt nervøse for, at kineserne vil ramme dem på deres levebrød, siger Lasse Engelbrecht.

De finansielle markeders reaktioner har været overvejende negative: Det amerikanske marked, Dow Jones er nede med 2,5 procent, fondsbørsen i Shanghai er nede med 3,5 procent, og det japanske marked, Nikkei, er nede med 4,5 procent.