Mulig voldtægt på Facebook: Svenske kerneværdier er i åbent opgør med hinanden

ANALYSE Svenskerne mærker konsekvenserne af øget indvandring, og det presser tolerancen.

(Foto: TT News Agency © Scanpix)

”Jag ska fucka ur ikväll. Jag svär på min mamma, jag ska göra kaos nu här”

Sådan lyder det på gebrokkent svensk fra den unge mand i lejlighedens køkken. Han afbrydes af noget, der lyder som en dørklokke. Kort efter træder en mand iført hornbriller og politiuniform ind i billedet.

- Hvad er der sket her, spørger han.

Ja, hvad skete der egentlig natten mellem lørdag og søndag i lejligheden i Uppsala nord for Stockholm?

Vi ved, at tre unge mænd har opholdt sig i lejligheden sammen med to kvinder. Da politiet ankommer søndag morgen er der en svensk kvinde i køkkenet sammen med den unge mand der skal ”fucka ur”. En anden kvinde ligger i et andet værelse - tilsyneladende tabt for omverdenen.

Køkkenbordet er fyldt med flasker. Kvinden i køkkenet fortæller politiet, at de har haft fest i nat.

Mangler dokumentation

"Festen" blev sendt live af flere omgange på facebook. Da politiet rykkede ind, var det efter flere henvendelser fra mennesker, der som medlemmer af facebookgruppen ”Den största gruppen utan regler” måbende havde set til, mens de tre mænd tilsyneladende forgreb sig på den unge, reelt bedøvede kvinde i sengen.

Lige nu sidder tre mænd anholdt, mens politiet efterforsker sagen. De formodede gerningsmænds identitet har været nem at fastslå, men i modsætning til, hvad man kunne tro, så er politiets altoverskyggende problem lige nu, at de mangler billeddokumentation.

Der er nemlig tale om flere live-sendinger på Facebook. Den sidste af optagelserne er tilgængelig mange steder. Den er ikke voldsomt smigrende for nogen af deltagerne – men den afslører ikke noget kriminelt. Og den del, der kan vise selve overgrebet, har politiet ikke fået fat i, og har derfor bedt om hjælp fra offentligheden og fra Facebook.

Frygter gentagelse

Mens efterforskningen lige nu bevæger sig fremad i snegletempo, så giver sagen genlyd over hele Sverige. For den er langt fra den første af sin art - og mange svenskerne frygter, at den heller ikke bliver den sidste.

Det var 1. januar 2016, svenskerne vågnede op til nyheden om, at adskillige unge kvinder var blevet befamlet under den offentlige nytårsfejring på Larmtorget i Kalmar. Vi taler ikke om dimensioner som overgrebene i den tyske by Köln samme aften, men alligevel nok til, at flere begyndte at undre sig.

Men nu har svensk presse ikke tradition for at opgive, hvorfra i verden en mulig gerningsmand stammer, og da det ikke lykkedes politiet at identificere størstedelen de mænd, der ifølge kvinderne havde været i aktion, så fik episoderne aldrig den helt store bevågenhed. Der kunne i princippet – i hvert fald til dels - have været tale om stangberusede gammelsvenskere, der ikke kunne holde fingrene for sig selv.

Gramsevagt

Men kort tid efter fik det svenske sprog et nyt ord: Tafsvakt – gramsevagt. Det var Siri Bernhardsson – også fra Kalmar - der var blevet træt af at høre om svenske piger, der ikke længere syntes, det var trygt at gå i svømmehallen, fordi de blev befamlet af unge mænd.

Derfor oprettede hun facebooksiden Tafsvakten, begyndte at patruljere den lokale svømmehal i Kalmar hver lørdag, og opfordrede ligesindede over hele Sverige til at gøre det samme.

Siri Bernhardsson er siden blevet beskyldt for en hel del, fra ”racistisk strisservirksomhed” til at glemme muslimske piger i den feministiske kamp.

Siri fastholder selv det synspunkt hun hele tiden har haft: I Sverige skal piger kunne gå i svømmehallen – uden at nogen gramser på dem mod deres vilje.

Og faktum er, at flere svømmehaller rundt om i Sverige har skruet op for bemandingen og skærpet overvågningen. Det var nemlig ikke kun i Kalmar, at pigerne klagede over ikke at kunne gå i fred.

Bander overtager indkøbscenter

Og i sommer tog det for alvor fart. Til tonerne fra Veronica Maggio kunne kvindelige gæster på den ene musik- og sommerfestival efter den anden berette om alt lige fra onani i det offentlige rum, forsøg på befamlinger, grovere seksuelle overgreb og fuldbyrdede voldtægter.

Uønskede seksuelle tilnærmelser og overgreb er i sig ikke noget nyt, heller ikke når mange mennesker er sammen - både med hinanden og med alkohol.

Men flere og flere svenskere forbinder stigningen i antallet af anmeldelser med stigningen i antallet af asylansøgere i Sverige. Det er velkendt, at især unge drenge og mænd, der er kommet til landet uden forældre og familie, optræder oftere i politiets statistikker, når det handler om kriminalitet og narkotika.

Og når unge piger, ansat i Göteborgs store indkøbscenter Nordstan, her i weekenden fortæller den svenske avis Expressen om, hvordan de skal leve med, at seksuelle krænkelser er blevet en del af dagligdagen, hvordan de er bange for at gå alene hjem fra arbejde om aftenen, og når politiet erkender, at indkøbscenteret domineres af bandelignede grupper, der stjæler, sælger narko og forulemper kunder og ansatte – ja, så er det ved at gå op for selv den mest modstræbende, at Sverige har et problem, som storstilede sociale indsatser, stædigt integrationsarbejde og af masser af god vilje ikke er i nærheden af at løse.

Åbenhed vs feminisme

Selvom svenskerne i dag er langt mere skeptiske overfor indvandring end før, så er Sverige stadig i europæisk sammenhæng en af de nationer, der er mest åbne overfor tanken om at bo sammen med mennesker, der ikke er født i Europa.

Men Sverige er også verdensberømt – eller berygtet – for sin feminisme. Det er i dette land, at tidligere statsminister Göran Persson (med tilnavnet Bøflen) åbent deklarerede, at han var feminist. Det fik en del til at trække på smilebåndet, men under det hele lå den realitet, at feminismen – den skal man bekende sig til i Sverige, hvis man vil være rigtig svensk på den moderne måde.

Og det er her, at det svenske kernegreb ligestilling støder sammen med den mangfoldighed, svenske politikere så gerne har villet brande Sverige på de senere år.

For mange svenskere er vitterligt meget tålmodige og tolerante – nogle vil sige langmodige – når det gælder minoriteters ret til at beholde sin kultur i et kerneskandinavisk land. Men den tolerance hører for manges vedkommende brat op, når mænd ikke respekterer kvinders seksuelle grænser. Det harmonerer særdeles dårligt med det frisind og den ligestilling det er så inderlig svensk.

Den bizarre ”Facebook-event” i Uppsala var nok ny i sin udbredelse – men for mange er den blot endnu et skrækindjagende eksempel på det, der er ved at gå helt galt i Sverige.