Muligt gennembrud i Olof Palme-sagen: 'Tættere på en opklaring af drabet'

Den svenske chefanklager varsler gennembrud i sagen om drabet på Olof Palme

For 34 år siden blev den folkekære statsminister Olof Palme skudt og dræbt, da han var på vej hjem efter en biograftur med sin kone.

I dag er mordet stadig uopklaret, på trods af at efterforskningen har været i gang, lige siden den svenske statsminister trak vejret for sidste gang.

Nyt håb i sagen

Chefanklager Krister Petersson håber nu at rejse tiltale inden for første del af 2020. Efterforskningen bliver lukket ned, hvis ikke det lykkes.

Det siger anklageren i et interview med programmet "Veckans brott" ("Ugens forbrydelse", red.) hos SVT.

- Min målsætning er at kunne præsentere nyt i løbet af det første halvår i 2020. Jeg er optimistisk. Vi har arbejdet hårdt, og vi har spor, som vi tror meget på, lyder det fra Krister Petersson.

Ikke at forveksle chefanklageren, Krister Petersson, med den anden Christer Pettersson, der tidligere var tiltalt for drabet. Christer Pettersson blev dømt for mordet på Palme i Stockholms byret, men ankede dommen og blev få måneder efter frikendt.

Chefanklager Krister Petersson tilføjer, at han har "høj-interessante spor", og at man er kommet nærmere en opklaring på Sveriges største drabsgåde.

- Min opfattelse er, at vi er kommet tættere på en opklaring. Jeg har været positiv, lige siden jeg overtog efterforskningen i 2017. Jeg har lagt meget mere arbejde i det her, end jeg troede, jeg ville, siger han.

I 2003 blev såret omkring Palme-mordet og sikkerheden for svenske toppolitikere revet op igen, da Sveriges udenrigsminister, Anna Lindh, var offer for et knivstikkeri.

Uvist, hvilken tiltale der bliver rejst

I interviewet fremstår chefanklageren meget selvsikker i det gennembrud, som måske kan afslutte den lange efterforskning.

- Jeg er sikker på at kunne præsentere, hvad der skete omkring mordet, og hvem der er ansvarlig for det, siger Krister Petersson.

I SVT-programmet bliver chefanklageren spurgt, om man kan forvente, at der bliver rejst tiltale mod en mistænkt gerningsmand.

- Det kan jeg ikke sige noget om - det er op til fri fortolkning, siger han.

Johanna Björkman, der er advokat og tilknyttet programmet "Veckans brott", ser chefanklagerens udmelding som en spændende udvikling.

- Jeg tolker det som, at han har en god idé om, hvad der skete, siger hun.