Tema Magtkampen i Zimbabwe

Muligt kupforsøg i Zimbabwe: Skud ved Mugabes hus

Der er tegn på et kupforsøg i Zimbabwe, hvor præsident Robert Mugabe har raget uklar med militæret.

Militærbiler er til stede i Harares gader i stort antal - og den statslige tv-station er overtaget af soldater. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

Der er hørt skud ved præsident Mugabes hus. Samtidig er mindst tre eksplosioner hørt i Zimbabwes hovedstad, Harare, tidligt onsdag, skriver nyhedsbureauet AP.

Militære køretøjer er massivt til stede i gaderne, efter at hærens øverste leder, Constantino Chiwenga, har truet med at "træde til" for at neddysse de politiske spændinger i landet.

Magtkampen i Zimbabwe

Den zimbabwiske præsident, Robert Mugabe, er sammen med sin hustru Grace Mugabe, sat i husarrest af militæret, der har kørt kampvogne ind i Harare, og overtaget magten i hovedstaden. Det sker efter, Mugabe mandag 7.november fyrede landets vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, og dermed gjorde Grace Mugabe til sin mulige efterfølger.

Gå til tema

Præsident Robert Mugabes regerende parti beskyldte tirsdag hærchefen for "landsforræderisk adfærd".

Det skete, efter at Chiwenga mandag blandede sig i Mugabes fyring af sin vicepræsident.

Militæret har længe været en af nøglerne til Mugabes greb om magten, skriver nyhedsbureauet Reuters. Den 93-årige præsident har været leder i landet siden 1980.

ZBC, en statslig tv-station, der fungerer som en solid støtte til Mugabe, er blevet overtaget af soldater.

Både Reuters og AP beskriver episoderne som et tegn på, at et kupforsøg kan være i gang.

Militæret har i en tv-transmission på det statslige tv, som nu er overtaget af militæret, afvist, at der tale om et kupforsøg.

/ritzau/