Mur af mennesker protesterede mod Trumps grænseplaner

Hundredevis af mennesker viste ved grænsen mellem Mexico og USA deres utilfredshed med Donald Trumps planer om at bygge en mur.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, fastholder, at der skal bygges en grænsemur mellem USA og Mexico, og den 70-årige republikaner insisterer på, at regningen for byggeriet skal betales af naboerne mod syd.

Det afviser Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, og flere af hans landsmænd viste i går deres utilfredshed med planerne om opførelsen af grænsemuren.

Flere hundrede mennesker stimlede ved den mexicanske grænseby Ciudad Juarez sammen på rad og række og dannede ved floden Rio Grande en mur bestående af mennesker.

Demonstranterne havde medbragt kulørte stykker stof og farverige blomster, som de brugte til at vinke hen mod beboerne i den nærliggende by El Paso, som ligger på den modsatte side af grænsen i den amerikanske delstat Texas.

Skabt store spændinger

Arrangørerne af begivenheden mener ifølge nyhedsbureauet AP, at en mur af mennesker kan forene folk, hvorimod en mur af stål og beton adskiller dem.

- Vi har, som det ses her, mange venner på den anden side af floden, hvor de har planer om at bygge en mur, der aldrig vil adskille to venlige befolkninger, sagde den tidligere mexicanske præsidentkandidat Cuauhtemoc Cardenas i forbindelse med arrangementet.

Lige siden Donald Trump i 2015 annoncerede sit kandidatur til posten som USA's præsident, har han lagt stor vægt på, at der skal opføres en mur på grænsen mellem USA og Mexico.

Betalingen af muren skal ifølge den amerikanske præsidents pressechef, Sean Spicer, blandt andet finansieres med regeringens ønske om en ny 20 procents skat på alle varer fra Mexico.

Debatten om grænsemuren har skabt store spændinger mellem de to involverede lande, og det førte blandt andet til, at Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, i januar aflyste et planlagt besøg i Det Hvide Hus.

I klippet herover artiklen kan du se muren af mennesker i Mexico

Overblik

  • Grænsen mellem USA og Mexico er omkring 3100 kilometer lang.

  • Der er allerede opsat hegn på cirka 1100 kilometer af strækningen. Resten er enten åben for overgang, umulig at krydse eller umulig at bygge på.

  • Donald Trump har tidligere sagt, at hans grænsemur vil strække sig over 1600 kilometer.

  • Det er uvist, hvad opførelsen af muren kommer til at koste. Trump har tidligere talt om cirka otte milliarder dollar, men andre estimater er højere.

  • Eksperter har, ifølge Washington Post, vurderet, at prisen kan blive helt op mod 150 milliarder kroner.

  • Trump har hele tiden sagt, at Mexico skal betale for muren. Det har mexicanerne blankt afvist.

  • Formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, siger, at USA vil lægge ud for udgifterne til muren og siden kræve pengene tilbage fra Mexico.

Kilde: Ritzau