Museum i Washington: Fem værdifulde Dødehavsruller er falske

De fem fragmenter fra de historiske Dødehavsruller vil ikke længere blive vist på museet.

Fem fragmenter fra de historiske Dødehavsruller som denne er falske, viser undersøgelse. (© Museum of the Bible)

16 værdifulde fragmenter fra de historiske dødehavsruller var en af de absolut største attraktioner, da The Museum of the Bible i Washington DC sidste år åbnede.

Der viste sig dog hurtigt at være et stort problem. Allerede før åbningen blev der nemlig slået tvivl om, hvorvidt nogle af de værdifulde ruller var falske.

Nu har en ekstern undersøgelse så slået fast, at der var noget om snakken. Fem af de værdifulde fragmenter er nemlig rene skære forfalskninger og vil ikke længere blive vist på museet.

Det skriver The Museum of the Bible i en pressemeddelelse.

- Selv om vi havde håbet, at testen vil have nået frem til et andet resultat, så er det her en mulighed for at uddanne offentligheden i vigtigheden af at verificere autenciteten af sjældne effekter fra Bibelen, siger Jeffrey Kloha, der er chefkurator på museet.

Museet ønsker ikke at fortælle, hvad de har betalt for de 16 effekter. Ifølge CNN går lignende genstande for priser på over en million dollars stykket.

Det er ikke første gang, at der bliver sået tvivl om ægtheden af de historiske ruller. Sidste år kunne et forskerhold fra Norge afsløre, at der var falske Dødehavsruller i omløb, og at de bliver afsat for enorme summer.

Siden 2002 er der nemlig dukket 70 nye fragmenter fra rullerne op, hvoraf 90 procent af disse er falske lød det fra forskerholdet.

Dødehavsrullerne

  • Dødehavsrullerne er en samling af omkring 900 religiøse tekster fra jødisk tro og kultur, nedskrevet mellem 200 f.Kr. og 70 e.Kr

  • Indholdet er blandt andet bibelske tekster fra det gamle testamente.

  • Rullerne blev fundet mellem 1947 og 1956 i i 11 grotter i Qumran-området ved Det Døde Hav.

  • Rullerne har haft en stor betydning for studiet af den ældste jødedom og Bibelen. De er skrevet på hebraisk og aramæisk, men nogle ting står også på græsk.