- Muslimer tænker som for 1.000 år siden

Han får vesten til at smile og de fleste muslimer til at ryste på hovedet. Gamal al Banna udfordrer islam.

Gamel al-Banna (© Graphics NY. Times)

Han er ikke fundamentalist i gængs forstand. Vel nærmest tværtimod. Han er en så stor udfordrer og provokatør, at mange muslimer finder ham lige så farlig, som vi i vesten finder fundamentalisterne.

Gamal al Banna er ikke en hvilken som helst teologisk stemme i Egypten. Hans storebror Hassan al-Banna stiftede i 1928 Det Muslimske Broderskab. Organisationen og Gamal al-Banna er langt fra hinanden i holdninger.

Blandt hans ytringer som har skabt røre er, at han mener godt man må ryge under ramadan, ligesom han finder småkysseri og kram blandt unge mennesker helt i orden.

Tørklæde? Nej nej!

Men tydeligst af alt vil han ikke have at muslimske kvinder går med tørklæde. I hvert fald ikke for at vise de er muslimer. For det har intet med Islam at gøre, mener Gama al-Banna

- Hijab no. No, siger den 89-årige mand på spørgsmålet om, hvordan han forholder sig til, at Kairos gader i den seneste 30-40 år er kommet stadig flere kvinder til som går med tørklæder.

Gamal al-Banna er en belæst herre. DR Nyheder møder ham i hans bibliotek som indeholder 18.000 bøger. De 15.000 er på arabisk, de sidste 3.000 er på andre sprog og handler om alverdens religioner. Han har læst de fleste, og selv udgivet 100 af dem.

Den måde han ser islam på, er meget anderledes end den måde de officielle repræsentanter fra regeringen, og teologerne fra det 1000 år gamle Al-Azhar universitet i Egypten ser på det.

- De repræsenterer den tolkning vore forfædre for 1.000 år siden benyttede. Det virkede den gang, men det virker ikke mere, mener Gamal al-Banna

Ekstrem islamisme kommer fra Saudi Arabien

Han mener, at en del af årsagen til den ekstreme islamisme skal findes i Saudi Arabien. Det er dem der spreder budskaberne, ved hjælp af de penge de har tjent på olien.

- Saudi Arabien var for eksempel et meget fattigt land før oliepriser steg. Her i landet finder man den internationale islamiske liga, der bygger moskeer, uddanner prædikanter, udgiver bøger som de spreder til muslimske mindretal i Europa og til fattige muslimske lande. Disse prædikanter og skrifter herfra tror på den mest radikale og ekstremistiske udlægning af islam, fortæller han.

Det er den Saudiarabiske indflydelse som ifølge ham skyld i, at så mange kvinder i Egypten i dag går med tørklæde.

- Og det egyptiske samfund blev influeret af dem da egyptere i tusindvis arbejdede i Saudi Arabien som gæstearbejdere. Da de vendte tilbage var de blevet så vant til denne udlægning, og kvinderne kom tilbage med tørklæde på. Og det blev accepteret af de almindelige egyptere. Nu sender de budskabet på satellitkanaler, og det er langt væk fra det rigtige islam, forklarer Gamal al-Banna.

Islam skal tilpasses samfundet

En af de udfordringer Gamal al-Banna ser fra sit bibliotek i Kairo, er at islam skal tilpasses den måde vi lever på. Det er ikke den måde vi lever på, som skal tilpasses islam.

- Bønnen skal passe ind i den livsstil man har og ikke omvendt. Det er mellem dig og Gud. Problemet er, at det egyptiske samfund der er ledet af en gruppe ignoranter, der lader folk tro at de skal leve efter de gamle traditioner. Det gør os til et svagt samfund.

Og han fortsætter:

- Den sande muslim er en der ikke skader andre, den der altid prøver at være god mod andre. Man skal være en god far, en god borger og en god ægtemand. Islam er en livsstil – og livet er ikke godt før du gør det rigtige med loyalitet og ærlighed. Det skal vi fokusere på.

Gamal al-Banna har sin egen fond. Den hedder ”Til islamisk kultur og information”. Han forsøger at oplyse muslimer og vesten om, den måde han opfatter islam på, og som han mener, er den rigtigte:

- Den rigtige muslim er ikke en med langt skæg, som altid beder på det samme tidspunkt. Jeg vil gerne understrege, at islam bygger på trosfrihed og frivillighed. Ingen skal tvinges til at tro det, forklarer Gamal al-Banna.

Du kan se hele interviewet med Gamal al-Banna herunder. Pga. tekniske problemer er det delt op i to dele.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk