Muslimsk mand dræbt: Udgangsforbud opretholdes omkring Sri Lankas hovedstad

Voldelige optøjer har fået myndighederne til opretholde udgangsforbud, efter en muslimsk mand er blevet dræbt.

Srilankanske sikkerhedsstyrker patruljerer i Minuwangoda nær storbyen Negombo nord for øens hovedstad. (Foto: Lakruwan WANNIARACHCHI © Scanpix)

Det nationale udgangsforbud, myndighederne i Sri Lanka i går indførte, opretholdes nu kun i den nordvestlige provins nord for hovedstaden Colombo.

Og hvor det er ophævet andre steder i landet, opretholdes det til gengæld her på ubestemt tid.

Det sker, efter hvad politiet betegner som en stigning i angreb mod muslimsk-ejede butikker, hjem og moskeer, hvor politiet blandt andet har måttet ty til tåregas for at opløse de voldelige grupper.

Spændingerne i området er taget til siden påskesøndag, hvor islamistiske militante grupper angreb flere kirker og hoteller og dræbte mindst 250 personer.

Mandag blev en 45-årig muslimsk mand dræbt af en gruppe mennesker i Puttalam-disktriktet i den nordvestlige provins. De stormede hans tømrerværksted og angreb ham, skriver Aljazeera.

Også den 48-årige Abdul Bari hævder, at hans butik har været udsat for et angreb med en benzinbombe.

- Gerningsmændene var på motorcykler og var bevæbnet med stave og sværd, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Og indsatsen fra politiet er til at overse, mener flere muslimer i området.

- Politiet er i gaderne, men de gør ingenting. De beder os bare om at gå indenfor, siger Mohamed Faleel til nyhedsbureauet.

  • En smadret forretning efter en voldelig gruppe personer angreb i byen Minuwangoda i det nordvestlige Sri Lanka. (Foto: Lakruwan WANNIARACHCHI © Scanpix)
  • Moskeer og butikker ejet af muslimer har siden påsken været mål for voldelige angreb. (Foto: Lakruwan WANNIARACHCHI © Scanpix)
  • I en srilankansk provins nord for hovedstaden Colombo håndhæves udgangsforbuddet stadig efter de seneste dages voldelige optøjer, der blandt andet er gået ud over denne forretning i Minuwangoda. (Foto: Lakruwan WANNIARACHCHI © Scanpix)
1 / 3

Advarer mod optrappet vold

Udviklingen bekymrer både myndigheder og menneskerettighedsgruppen Amnesty International, der på Twitter skriver:

- Der er grund til bekymring over en stribe af angreb mod det muslimske samfund i Sri Lanka som følge af angrebene påskesøndag. Myndighederne må stille gerningsmændene til ansvar og garantere sikkerheden for udsatte grupper.

Her fandt bombeangrebene på Sri Lanka sted.

Mandag blev der indført landsdækkende udgangsforbud fra klokken 21 om aftenen lokal tid til klokken 4 om natten, samtidig med at myndighederne blokerede for brug af diverse sociale medier, som blandt andet Whatsapp og Facebook, hvorfra politiet hævder, at urolighederne tog form.

Politiet afviser overfor Reuters anklager om manglende handling, og samtidig lyder der en advarsel mod voldelige overgreb fra både politiet og fra landets premierminister, Ranil Wickremesinghe:

- Jeg har tildelt den nødvendige autoritet til sikkerhedsstyrkerne, så de kan tage hårdt fat om dem, der bryder freden ved at overtræde udgangsforbudet og undtagelsestilstanden. Sikkerhedsstyrkerne vil gøre det, der er nødvendigt, lød det i går premierministeren, hvis opfordring blev fulgt op af lignende udmelding fra politichef Chandana Wickramaratne.

Han understreger ifølge bbc.com, at politiet har fået ordre til at anvende nødvendig magt for at få de voldelige optøjer under kontrol.