Muslimske lande: USA må trække sig fra fredsproces

Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad kritiseres af muslimske ledere på topmøde.

Tyrkiet har indkaldt til hastemøde i Den Islamiske Konference Organisation i det kongelige palads i Jordan. (Foto: KAYHAN OZER © Scanpix)

Præsident Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad er et tegn på, at USA trækker sig fra fredsprocessen i Mellemøsten.

Det er meldingen fra den islamiske organisation OIC i udkastet til en erklæring under et hasteindkaldt møde i den tyrkiske millionby Istanbul.

Trumps udmelding fik Tyrkiet til at hasteindkalde medlemmerne af OIC, hvis fulde navn er Den Islamiske Konference Organisation.

I erklæringen fordømmer OIC USA's beslutning om at anerkende hele Jerusalem som "et bevidst forsøg på at underminere alle forsøg på at opnå fred".

Desuden understreger OIC, at Østjerusalem bør anerkendes som hovedstad i en palæstinensisk stat.

Samtidig opfordres alle lande til at anerkende "staten Palæstina".

Tidligere på dagen sagde den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, på mødet, at USA ikke længere kan spille en rolle i fredsprocessen i Mellemøsten.

I stedet er det FN, som skal overtage styringen med fredsprocessen, mener han.

Samtidig vil Abbas forsøge at få FN's Sikkerhedsråd, hvor USA er permanent medlem og har vetoret, til at annullere Trumps beslutning om Jerusalem.

/ritzau/Reuters