Tema Flygtede rohingyaer

Myanmar-konflikt øger risiko for handel og udnyttelse af børn

Både uledsagede børn og børn i desperate familier kan være truede.

- Vi kan se, at børnene bliver en vare i nogle tilfælde for at sikre overlevelse for den bredere familie, siger Red Barnets katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen. (Foto: Munir uz Zaman © Scanpix)

Børnene i flygtningestrømmen fra Myanmar til Bangladesh er i særlig risiko for at blive udnyttet. Det forklarer Red Barnets katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen.

- Den særlige udfordring i denne og andre konflikter er, at særligt børn bliver udsat for overgreb og misbrug, og ofte ser vi tilfælde af menneskehandel, siger katastrofechefen.

Indtil videre er mindst 370.000 rohingyaer, et hovedsageligt muslimsk mindretal, flygtet fra Myanmar til Bangladesh.

Det er en årelang konflikt, hvor familier har levet under meget hårde forhold og forfølgelse. Derfor er det ikke blot uledsagede børn, som flygter alene, der er udsatte, men også børn i de meste sårbare familier.

Desperate familier

- Familierne, som vi kan se ankomme til Bangladesh, har gået i dagevis for at komme frem og har ikke spist i flere dage, så de er i en virkelig desperat situation for at få familien til at overleve, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

Familierne tyr til nogle utroligt vanskelige beslutninger på bekostning af deres børn, forklarer hun.

- Det kan være, at børnene bliver giftet væk tidligt, det kan være at de sælges til børnearbejde, og det ser vi eksempler på i kriser som den her, siger katastrofechefen.

- Vi kan se, at børnene bliver en vare i nogle tilfælde for at sikre overlevelse for den bredere familie.

Masseudvandringen er udløst af Myanmars hærs hårdhændede svar på en gruppe militante rohingyaers angreb på en række politistationer den 25. august. Militærets svar har været så voldsomt, at FN har kaldt det et skoleeksempel på etnisk udrensning. Hæren beskyldes blandt andet for at afbrænde hele rohingya-landsbyer, men den afviser anklagerne.

Nemme ofre

Flere hundrede børn er registreret som uledsagede flygtninge i Bangladesh, de er således sendt afsted alene, og er truede af andre årsager.

- De kan også være utroligt nemme ofre, fordi børn er vant til voksne er til for at beskytte dem og tage sig af dem, og det ved vi af erfaring ikke er tilfældet i en situation som den her, siger katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen.

For at undgå udnyttelsen af de uledsagede børn har Red Barnet et program, hvor man laver familiesammenføring. Her identificerer man børnene og prøver at finde familiemedlemmer og i mellemtiden sørger man for mad og tag over hovedet til børnene.

Ifølge katastrofechefen er løsningen forholdsvis simpel i forhold til at undgå, at de mest sårbare familier sælger deres børn eller gifter dem bort. Familierne gør det nemlig for at få dækket familiens mest basale behov. Derfor er svaret at sætte ind med basal nødhjælp.

- Det er mad, det er tag over hovedet og sikre, at der rent drikkevand, så børnene ikke bliver udsat for de her frygtelige situationer, siger Kristine Mærkedahl Jensen.