Myanmars topdiplomat i London er låst ude af ambassade: 'Et mini-kup på britisk jord'

Ambassadøren, som har taget afstand fra Myanmars militær, er efter sigende blevet smidt ud af ambassaden i den britiske hovedstad.

Myanmars ambassadør i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, ses her onsdag aften foran ambassaden i det centrale London. (Foto: Niklas Halle''n © Ritzau Scanpix)

Myanmars ambassadør i Storbritannien er blevet låst ude af ambassaden i London og har fået at vide, at han ikke længere er repræsentant for sit land.

Det fortæller han onsdag.

- Jeg er blevet låst ude, siger ambassadør Kyaw Zwar Minn til nyhedsbureauet Reuters uden for ambassaden i det centrale London.

- Det er en slags kup - midt i London. I kan se, at de har besat min bygning, siger han videre og tilføjer, at han er i kontakt med det britiske udenrigsministerium om situationen.

Ifølge BBC har den myanmarske viceambassadør, Chit Win, taget kontrol over ambassaden på vegne af Myanmars militær. Udelukkelsen sker i kølvandet på, at Kyaw Zwar Minn har lagt afstand til Myanmars militær, der tog magten i det sydøstasiatiske land ved et kup 1. februar.

Siden har militæret slået hårdt ned på prodemokratiske demonstranter i landet. Mindst 500 har mistet livet, heriblandt flere børn.

I videoen her kan du se ambassadøren foran ambassaden. Politiet var blevet tilkaldt for at sikre, at ambassadøren og det øvrige personale, der var blevet smidt ud, ikke gik ind på ambassaden igen.

Måtte overnatte i sin bil

Ambassadør Kyaw Zwar Minn måtte ifølge BBC overnatte i sin bil, parkeret kun få meter fra ambassaden. I en anden bil tæt på holdt personale fra ambassaden og aktivister øje på situationen, skriver det britiske medie.

Ambassadøren har i løbet af de seneste uger udtrykt uenighed i militærets ageren og opfordret til løsladelse af den tilbageholdte civile leder Aung San Suu Kyi. Ligesom flere andre ledende regeringsmedlemmer har hun siddet fængslet i husarrest siden den 1. februar.

I marts opfordrede Kyaw Zwar Minn til løsladelsen af Aung San Suu Kyi og den afsatte præsident Win Myint.

Det fik den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, til at rose ambassadøren for hans "mod til at forsvare det, der er rigtigt". Raab har efter udelukkelsen fra ambassaden fordømt det, han kalder for "mobning" af Myanmars ambassadør.

Storbritannien har i kølvandet på kuppet 1. februar indført sanktioner mod medlemmer af Myanmars militær samt nogle af landets forretningsinteresser og krævet, at demokratiet bliver genoprettet.

Ifølge en erklæring fra Storbritanniens udenrigsministerium forsøger de britiske myndigheder lige nu at skaffe flere informationer om hændelsen.

/ritzau/Reuters

Myanmars ambassade i London har i den seneste tid været prydet med blomster og billeder til ære for de mange hundrede civile demonstranter, der er blevet dræbt af landets militærstyre. (Foto: HENRY NICHOLLS © /Reuters/Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk