Myndigheder advarer orkanofre mod at vende hjem

Mindst 20 er døde efter Harvey, der fortsætter med at sprede frygt i nabostater.

Harvey, som begyndte som en orkan fredag, er stilnet af i staten Texas og har bevæget sig mod nabostaten Louisiana. I Houston, Texas, skal indbyggerne nu bekæmpe de massive oversvømmelser. (Foto: mark Ralston © Scanpix)

Dødstallet efter orkanen Harvey fortsætter med at stige i takt med, at myndighederne i staten Texas fortsat arbejder på både at redde nødstedte indbyggere og danne sig et overblik over skadernes omfang.

Mindst 20 mennesker har ifølge flere amerikanske medier mistet livet i historisk store oversvømmelser og ødelæggelser, siden Harvey som en orkan ramte land i Texas i fredag aften lokal tid. Siden blev Harvey til en tropisk storm.

I og omkring byen Houston, Texas oplever indbyggerne for første gang i fem dage blå himmel og udsigten til sol de kommende døgn, men ødelæggelserne efter Harvey er uoverskuelige på grund af de store oversvømmelser på egnen.

For tidligt at vende hjem

Titusindvis af mennesker er fordrevet fra deres hjem. Mange er indlogeret på nødherbeg, men flere af dem er også blevet oversvømmet, rapporterer blandt andre CBC News.

På trods af, at det klarer op i Houston og omegn, advarer USA's vejrtjeneste folk om at gå udenfor for at gå på 'sightseeing'.

- Vi ved godt, at det er lyst, men gå ikke på udflugt. Der er stadig redningsaktioner i gang, og du risikerer at bringe dig selv eller andre i fare ved at være i vejen, skriver vejrinstituttet på Twitter.

Og Houstons politichef, Art Acevedo, fraråder ifølge CNN de evakuerede at vende hjem. Det er stadigvæk for farligt at tage tilbage for at se skadernes omfang og for at se, om der overhovedet er noget tilbage af husene.

- Vi ønsker ikke flere tragedier, siger han.

I det hele taget skal folk ikke færdes i de oversvømmede områder, siger statens guvernør, Greg Abbott.

De fleste af dødsfaldene er sket, fordi folk har kørt deres biler ud i på oversvømmede veje, oplyser han på et pressemøde.

Stod i vand til skulderne

En af de indbyggere i Houston, som trodser advarslerne og prøver at komme hjem, er den 52-årige håndværker Mike Dickerson, hvis hus stod i vand til op over livet, sidst han så det.

Mange folk prøver at komme hjem nu, fordi det ser tørt ud her. Men folk, som har mistet alt, har ingen steder at gå hen og er stadig på herberg, fortæller han til Reuters.

  • Harvey gik i land sent fredag aften lokal tid som en kategori 4 orkan. Det er ifølge AFP den kraftigste orkan til at ramme Texas i over 50 år. (Foto: scott olson © Scanpix)
  • En kvinde bliver evakueret fra oversvømmelserne i Houston, Texas. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)
  • I det nordlige Houston begynder folk at vende tilbage til deres hjem for at se, hvor meget, der er ødelagt. Men faren er ikke drevet over, advarer myndighederne. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)
  • Cirka 30.000 mennesker har søgt eller vil søge tilflugt i nødherberger, fordi deres hjem er ødelagt. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)
  • Det forventes, at skaderne efter stormen vil løbe op i 20 milliarder dollar – 123 milliarder danske kroner, hvilket gør Harvey til en af de dyreste naturkatastrofer nogensinde for de amerikanske forsikringsselskaber. (Foto: JONATHAN BACHMAN © Scanpix)
  • Samtlige 12.000 soldater fra Texas' Nationalgarde er blevet sat til at hjælpe med evakuering og oprydningsarbejde. (Foto: scott olson © Scanpix)
1 / 6

En dommer i Harris County, Ed Emmett, vurderer, at mellem 30.000 og 40.000 huse i Houston er blevet ødelagt af oversvømmelserne.

Ifølge Reuters har 35.000 mennesker indtil videre søgt erstatning hos forsikringen.

Ægteparret Leticia Lopez og Edgar Fernandez er nogle af dem, som allerede ved, at hele deres hjem er væk.

De måtte for nogle dage siden forlade deres hus midt om natten, fordi vandet gik dem til skuldrene. Senere vendte de tilbage - kun for at redde familieminder.

- Vi har mistet alle materielle ting, vi ejede, fortæller Leticia Lopez til BBC.

Regn venter i nabostater

Harvey raser nu i nabostaten Louisiana, efter den for anden gang ramte land på grænsen mellem Texas og Louisiana tidligere onsdag.

I blandt andet lavtliggende New Orleans frygter indbyggerne kommende dages oversvømmelser, fordi Harvey forsat har store mængder nedbør med sig på sin vej. Byen kollapsede under orkanen Katrina i 2005.

Store regnskyl forventes fra Louisiana til delstaterne Kentucky, Arkansas, Tennessee og dele Missouri i de kommende dage.

Den amerikanske præsident Donald Trump har allerede erklæret undtagelsestilstand i både Texas og Louisiana. Præsidenten besøgte Texas i går og sendte her til eftermiddag dansk tid en hilsen via sin Twitter-profil til de nødstedte.

- Efter med egne øjne at have set rædslerne og ødelæggelserne efter orkanen Harvey, går mine tanker endnu mere til de gode folk i Texas.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk