Myndigheder i oversvømmede Houston: Kravl op på taget og vent på hjælp

Tusinder ringer til alarmcentralen og beder om hjælp til at reddes ud af huse og biler, imens oversvømmelserne breder sig.

Hector Castillo hjælper sin hustru Gloria Castillo med at flygte fra vandmasserne på motorvejen. (Foto: NICK OXFORD © Scanpix)

De værste vindstød er overstået, men orkanen Harvey har efterladt områder i Texas i det sydlige USA i kaos.

Tusindvis af mennesker har ringet til alarmcentralen desperate efter hjælp, imens oversvømmelserne breder sig uden for deres hjem og biler. Og selv om redningsmandskabet knokler for at følge med, bliver indbyggere, der bor midt i oversvømmelserne, rådet til at søge tilflugt på hustage i sikkerhed i stedet for i lukkede loftsrum.

Borgmesteren i Texas' største by, Houston, oplyser, at alarmcentralerne har besvaret mere end 2.500 nødopkald i kølvandet på Harvey. Opkaldene bliver prioriteret, så der bliver reageret på de mest livstruende først, siger borgmester Sylvester Turner.

Familien Stevens bevæger sig ned ad den oversvømmede gade udenfor deres hjem i Greenspoint i Houston (Foto: MICHAEL WYKE © Scanpix)

40 både er indsat i redningsarbejdet, rapporterer Reuters. Bådene skal bruges til at evakuere de mange mennesker, der er fanget i deres hjem eller biler og som ikke selv kan bevæge sig frem til de redningscentre, som myndighederne har oprettet til formålet.

- Bevæg jer ikke ud på gaderne. Antag ikke at stormen er ovre, sagde borgmester Sylvester Turner søndag.

https://twitter.com/HoustonOEM/status/901794334747611137

Den amerikanske nationale vejrtjeneste, NWS i Houston i Texas har målt ekstremt høje nedbørmængder det seneste døgn. I Galveston-Houston området er der målt op til 24,1 tommer regn, og det svarer til 612 mm. Det svarer til, hvad Nordvestsjælland modtager på et helt år.

Især områderne syd for Houston er i fare, melder nyhedsbureauet AP. Men der er også rapporteret om oversvømmelser inde i storbyen.

I nat evakuerede politiet to lejlighedskomplekser i Greenspoint-kvarteret og reddede mere end 50 børn fra stigende vand, ifølge AP og Reuters.

I Friendswood nær Houston har myndighederne bedt folk med både eller brændstof om at hjælpe med at redde deres medborgere ud fra oversvømmede hjem, skriver AP. Redningsfolk forsøger også at nå frem til dem, der bor højere oppe over vandmasserne, med busser og lastbiler.

The Guardian oplyser, at den amerikanske kystvagt har rapporteret over 300 anmodninger om redning i Houston-området. Fem helikoptere deltager i redningsarbejdet, og der er anmodet om assistance fra flere.

Præsident Donald Trump twetede søndag eftermiddag, at han ville besøge Texas "så snart den tur kan arrangeres uden at forårsage forstyrrelser. Fokus skal være på liv og sikkerhed. "

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/901791391130554370

Harvey-orkanen gik i land i Texas fredag aften som en kategori 4 orkan, og den er den kraftigste storm på USA’s fastland i 13 år.

En person er fundet død efter en brand i et hus i byen Rockport, der ligger ved kysten nord for Corpus Christi. Den omkomne blev fundet, efter stormen var drevet længere ind i landet, og derudover er en kvinde omkommet i Houston.

Kvinden forlod tilsyneladende sin bil i orkanen, og det var naboer, der fandt hende død små 30 meter derfra. Myndighederne forbinder begge dødsfald med uvejret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk