Myndigheder om fodbolddrenges tilstand: Tabte sig to kilo i grotten

Trods vægttab er fodbolddrengene i god behold og må nu få familiebesøg med fysisk kontakt.

Efter op til 17 dage i en grotte i det nordlige Thailand er alle 12 fodbolddrenge og deres træner i sikkerhed. Ifølge hospitalsundersøgelser har drengene i gennemsnit tabt to kilo hver. (Foto: © Sakchai Lalit, Scanpix)

Redningsaktionen i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand er vel overstået, og de 12 fodbolddrenge og deres træner er i sikkerhed.

Det kom frem i går, efter at de sidste fire drenge og deres voksne træner blev eskorteret ud af grotten.

Siden da har hospitalsundersøgelser afsløret en række detaljer omkring forløbet.

Repræsentanter fra de thailandske sundhedsmyndigheder kunne på et pressemøde tidligt i morges dansk tid fortælle, at størstedelen af drengene i gennemsnit har tabt to kilo på de i alt 17 dage, de har siddet i indespærret i grotten.

Til gengæld er der ingen tegn på alvorlige sygdomme, understreger myndighederne.

- Ud fra vores undersøgelser er de i god behold og ikke stressede. De fleste drenge har i gennemsnit tabt sig to kilo, oplyser sundhedsmyndighederne ifølge Reuters.

Familiebesøg og fysisk kontakt

Skanninger har vist tegn på mindre lungeinfektioner hos tre ud af de 12 drenge, men ifølge sundhedsmyndighederne er der ikke risiko for alvorlig sygdom.

Alligevel har frygten for infektioner hidtil betydet, at drengene har været afholdt fra fysisk kontakt med deres familier. Al kontakt er derfor foregået gennem et vindue.

Men ifølge CNN har de thailandske læger i dag givet grønt lys til familiebesøg med fysisk kontakt. Samtidig skriver det amerikanske medie, at drengene, der har vist tegn på infektion, skal fortsætte i medicinsk behandling en uges tid endnu.

Lettelse og glæde

Redningsaktionen har sammenlagt stået på i tre dage og er blevet fulgt tæt af verdenspressen.

Kombinationen af kraftig regn og komplicerede grottesystemer med snævre passager har undervejs besværliggjort redningsarbejdet.

Derfor var det en glad og lettet aktionsleder, Narongsak Osotanakom, der i går meddelte, at samtlige personer var kommet sikkert ud af grotten. Narongsak Osotanakom havde ellers kaldt redningsaktionen for ”mission impossible”.

Sammenlagt har redningsindsatsen stået på i tre dage, hvor over 1.000 redningsarbejdere har deltaget.