Mysterium i Botswana: Hundredevis af elefanter dør – ingen ved hvorfor

Ekspert og myndigheder afviser krybskytter og forgiftning.

Elefanter dør i hundredevis i Okavango-deltaet i Botswana i det sydlige Afrika. Årsagen er ukendt. (Foto: PHOTOGRAPHS OBTAINED BY REUTERS)

I begyndelsen af maj kom en advarsel fra lokale naturvejledere i Okavango-deltaet i det nordvestlige Botswana: Fra luften havde de set et par døde elefanter. I slutningen af maj havde de talt 169. Midt i juni var tallet forboblet. Nu er der tale om mindst 350 døde elefanter.

- Det er et massivt dødsfald, på et niveau ikke har set længe. Det hænger sammen med noget andet end tørke, siger Nial McCann, direktør for den britiske naturorganisation National Park Rescue til avisen The Guardian.

Hvad dyrene er døde af, er et mysterium.

Den første tanke, man får, er måske krybskytteri. Men de fleste kadavre har stadig deres stødtænder. Krybskytter bruger ofte stoffet cyanid til at forgifte dyrene, før de fjerner stødtænderne. Den teori tror Niall McCann ikke på:

- Det er kun elefanter, der dør. Havde der været krybskytter i gang med cyanid, ville vi også se andre døde dyr.

De døde dyr bliver ifølge eksperter ofte fundet ved vandhuller. (Foto: PHOTOGRAPHS OBTAINED BY REUTERS)

Myndighederne i Botswana udelukkede allerede i maj krybskytteri.

Men hvad er elefanterne så døde af?

De døde dyr bliver ofte fundet i nærheden af kilder. Både hanner og hunner, unge og gamle dør. Gribbe og andre ådselædere spiser også som normalt af de døde elefanter.

Lokale vidner har set elefanter gå rundt og rundt i ring.

- Når man ser på en del af kadavrene, kan man se, at de er faldet lige på hovedet. Det kunne tyde på, at de er døde hurtigt. Og det kunne igen tyde på nerveproblemer – noget, der påvirker nervesystemet, lyder det fra McCann.

De døde elefanter er ofte faldet direkte på ansigtet, rapporterer en ekspert. (Foto: PHOTOGRAPHS OBTAINED BY REUTERS)

Ved siden af de døde elefanter er der fundet levende, men afmagrede og svækkede eksemplarer.

Sidste år døde over 100 elefanter i Botswana af miltbrand. Det er ifølge landets myndigheder heller ikke tilfældet denne gang.

Botswana har sendt prøver afsted for at opklare mysteriet om de døde elefanter, meddeler myndighederne. (Foto: PHOTOGRAPHS OBTAINED BY REUTERS)

McCann klager over, at Botswana gør for lidt for at finde årsagen til dyrenes død.

- Der er reel bekymring for, hvor lang tid det tager at få prøver til godkendt laboratorium. Vi skal identificere problemet og i gang med at modvirke det, siger Mary Rice, direktør for organisationen the Environmental Investigation Agency i London.

Botswanas myndigheder erkender, at det har taget tid at få svar:

- Vi har sendt prøver til test og forventer resultaterne i løbet af de næste uger eller lignende. Begrænsningerne på grund af Covid-19 har ikke hjulpet på at få transporteret prøverne rundt i regionen og verden rundt. Vi begynder nu at komme ud på den anden side og kan nu sende prøverne til andre laboratorier, siger Cyril Taolo, fungerende direktør for landets vildt- og skovmyndigheder.

I Okvavango-deltaet lever omkring 15.000 elefanter. Det er rundt regnet ti procent af den samlede elefant-befolkning i landet.

Facebook
Twitter