Mystik om opdaget ø - som ikke findes

En ø i Stillehavet var afmærket både på søkort og i Google Earth. Men den eksisterer ikke i virkeligheden.

En ø i Stillehavet var afmærket både på søkort og i Google Earth. Men den eksisterer ikke i virkeligheden. (© Scanpix)

Videnskabsfolk gjorde for kort tid siden en noget overraskende opdagelse, da de drog på opdagelse efter en ø i Stillehavet: For selv om øen er afmærket på søkort og i korttjenesten Google Earth, så eksisterer den ikke i virkeligheden.

- Den er både i Google Earth og på andre kort, så vi tog af sted for se den, men der var ingen ø. Det er en gåde. Og det er ret bizart, siger Maria Seton fra University of Sydney efter rejsen, som varede 25 dage.

- Hvordan kom øen på kortet? Vi ved det ikke, men vi vil følge op på det og finde ud af det, siger Maria Seton.

Der var bare dybt

Fantom-øen er navngivet Sandy Island på Google Earth. Den skulle ligge mellem Australien og franskstyrede Ny Caledonien. Men det gør den altså ikke i virkeligheden.

- Vi ville undersøge, hvordan øen egentlig så ud. For på navigationskortene om bord fandt vi en afmærket havdybde på 1400 meter, der hvor øen skulle ligge, og det er meget dybt, siger Maria Seton.

Mysteriet bliver flittigt diskuteret på abovetopsecret.com, som er en hjemmeside, hvor der diskuteres uforklarlige fænomener.

Tegnet med vilje

En teori er, at korttegnerne med vilje har skabt en ikke-eksisterende ø for at afsløre, hvis konkurrenter stjæler data fra tegnerne.

Google siger, at man altid er glad for at få feedback på kortene, samt at internetgiganten altid undersøger de henvendelser, som man får fra blandt andet brugere.

- En af de spændende ting ved at arbejde med kort og geografi er, at verden hele tiden ændrer sig, siger en talsmand for Google.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter