Mystik om sorte bokse fra nedskudt fly i Ukraine

Oprørsledere er uenige om hvorvidt der blev fundet sorte bokse ved styrtet fly. Der har også været meldinger om en sort boks sendt til undersøgelse i Moskva.

En prorussisk oprører ved flyvraget i det østlige Ukraine. (Foto: Maxim Zmeyev © Scanpix)

En ukrainsk oprørsleder hævder at have kontrol over optagelser fra flyet, der styrtede ned i Ukraine i går.

En anden oprørsleder modsiger ham. Og guvernøren for Donetsk siger, at redningsfolk har fundet to bokse ved flyvraget.

Det er usikkert, hvad oprørerne præcis mener, at være i besiddelse af, men det er muligvis en af de sorte bokse, som de ukrainske separatister har fået fat i.

Det kan få betydning for efterforskningen af flykatastrofen, da sorte bokse indeholder information om flyets data og piloternes samtaler op til styrtet. Informationer som normalt er afgørende for at klarlægge årsagerne til et flystyrt.

Skudt ned

Amerikanske efterretningskilder mener, at det var et jord-til-luft-missil, der skød flyet ned. Og den ukrainske regering i Kijev beskylder oprørerne i øst for at stå bag.

Oprørerne benægter og skyder skylden tilbage på regeringen, hvilket også afvises.

Optagere

Ifølge en assistent for den pro-russiske oprørsleder Igor Girkin besidder man otte ud af flyets 12 optageenheder. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Oprørerne siger, at de overvejer, hvad de nu skal gøre med optageudstyret.

Men ifølge den danske pilot Morten Lynge og AP er der normalt blot to sorte bokse på et fly - en der registrerer flyets data, og en der optager piloternes samtaler. Derfor er det ikke helt klart, hvilke bokse oprøreren refererer til.

Oprørsleder benægter at der blev fundet sorte bokse

En anden pro-russisk oprørsleder Aleksandr Borodai siger dog, at man ikke har fundet sorte bokse ved flyet.

- Ingen sorte bokse blev fundet. Vi håber eksperterne kan spore dem og skabe et billede af, hvad der skete, siger Borodai til AP.

Svært at komme frem til vrag

Ved nedstyrtningsstedet er vragdele spredt ud over marker mellem to landsbyer Rozsypne og Hrabove i det østlige Ukraine. Det er ifølge AP svært og farligt at komme til området. På vejen dertil fra den nærmeste storby, Donetsk, bliver man mødt af ikke færre en fem oprørs-checkpoints, og der foregår kontrol af dokumenter ved hvert af dem.

Ukraines egne efterforskere har ikke adgang til området. Landet har nu krævet en international efterforskning af flystyrtet, men blot at komme frem og undersøge området med vragdelene kan også vise sig at blive udfordrende for andre efterforskere.

Skal have tilladelse fra oprørerne

Assistenten for oprørslederen Girkin fortæller, at han fortsat overvejer, om han vil give internationale efterforskere adgang til nedstyrtningsstedet.

Efterforskere ville i så fald skulle have tilladelse fra oprørsledelsen, før de kan filme og fotografere vragdelene og området omkring, lyder det.

Guvernør: Redningsfolk har fundet to bokse

Guvernøren for Donetsk, som er den østlige region i Ukraine, hvor flyet styrtede ned, modsiger også den første oprørsleder. Han har ifølge nyhedsbureauet Reuters sagt til Interfax, at redningspersonel har fundet to sorte bokse ved vraget.

Samtidig har der været meldinger fra russisk radio om, at en sort boks skulle være bragt til Moskva, mens redningsarbejdere har fundet den anden sorte boks, siger en kameramand fra nyhedsbureauet Reuters.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger til nyhedsbureauet Reuters, at Moskva ikke vil tage imod sorte bokse fra separatister.

Facebook
Twitter