Mystikken breder sig om stor militærøvelse ved Taiwan. Er den afblæst eller ej?

Øvelsen var ifølge Kina selv planlagt til at stoppe søndag middag.

Det taiwanesiske forsvarsministerium har observeret flere kinesiske militærfly og skibe i nærheden af Taiwan søndag. (Foto: TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY © Ritzau Scanpix)

Der hersker stadig usikkerhed om, hvorvidt Kinas stort anlagte militærøvelse omkring Taiwan er afsluttet eller ej.

- Status er, at vi stadig ikke har fået nogen officiel udtalelse fra Beijing eller det kinesiske militær om, at øvelsen skulle være slut, siger Philip Róin, der er DR's journalist i Shanghai.

Kinesisk stats-tv har sagt, at man er færdig med øvelserne, mens Taiwans forsvarsministerium oplyser, at de har observeret flere kinesiske militærfly og krigsskibe omkring Taiwanstrædet i løbet af søndagen.

- Det er lidt paradoksalt, at der ikke er kommet et punktum for den her øvelse, som vi ellers har fulgt tæt de seneste fire dage, og det efterlader os med en usikkerhed om, hvad der kommer til at ske, siger Philip Róin.

Nancy Pelosi mødtes blandt andet med Taiwans udenrigsminister, Jeseph Wu, under sit besøg i starten af ugen. (Foto: TAIWAN MIN. OF FOREIGN AFFAIRS / HANDOUT © Ritzau Scanpix)

Kina indledte de omfattende militærøvelser torsdag, dagen efter at formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, havde forladt Taiwan efter et kort besøg.

Pelosi er den mest højtstående politiker fra USA, som har besøgt øen i 25 år, og hendes besøg har vakt vrede i Beijing, som mener, at Taiwan hører under Kina.

Det mener USA officielt også, men Kina ser Pelosis besøg som en slags legitimering af Taiwan, der betragter sig selv som selvstændigt.

'De næste par dage bliver afgørende'

Ifølge Carsten Nørh Nielsen, der har boet i Taiwans største by, Taipei, i tre år, virker de lokale taiwanere ikke synderligt påvirkede af de fortsatte militærøvelser.

- Taiwanerne tager det i hvert fald på overfladen enormt cool og lever deres liv videre, og når jeg spørger, så siger de "Kina har intimideret og truet os i tre årtier, og som sådan er der ikke nogen forskel denne gang", siger han.

Carsten Nøhr Nielsen er dog selv lidt mere bekymret over udviklingen i den seneste uges store militærøvelse.

- De næste par dage bliver ret afgørende for vores familie. Officielt skulle den kinesiske militærøvelse slutte i dag eller i morgen, men hvis det trækker ud eller ovenikøbet bliver værre, så kan det godt være vi skal overveje, om vi er nødsaget til at rejse væk herfra, siger han.

Kinas militærøvelse på grænsen til Taiwan er den største af sin slags nogensinde, og der er blandt andet blevet affyret missiler i Taiwans farvande og udført et simuleret angreb på Taiwan.

Kina har skubbet til grænserne

Og Kina har allerede opnået flere ting ved deres militære reaktion på Pelosis besøg, både udadtil og indadtil.

- Kina har rykket grænserne for, hvor langt de kan gå i forhold til Taiwan. Det betyder, at de kan overskride de territoriale grænser oftere, når de laver militærøvelser i fremtiden, fordi de nu har normaliseret det, siger Philip Róin.

- Kina ønsker også at advare Taiwan om, at når dagen kommer, så er man klar til at tage Taiwan tilbage til moderlandet, som de selv siger det.

Kina affyrede torsdag missiler ind over Taiwanstrædet som en del af den store militærøvelse. De har også simuleret angreb på Taiwan. (Foto: EASTERN THEATRE COMMAND © Ritzau Scanpix)

Og så har Kina også brugt øvelsen til at forklare overfor den kinesiske befolkning, hvorfor de tillod Nancy Pelosi at besøge Taiwan.

- I forhold til det hjemlige, mere nationalistiske publikum, har man fået lidt stolthed omkring militæret igen, siger Philip Róin.

Hvad forventer man at kineserne vil gøre nu?

- Man forventer, at en del af de sanktioner og retoriske bredsider, som de fortsætter med at sende ud mod alle, der er kritiske om Kina og Taiwan-spørgsmålet, vil fortsætte, siger Philip Róin.

- Men man håber fra både Taiwans side og fra store dele af resten af Asien, at de her militærøvelser bliver nedskaleret, så man kan komme tilbage til normalen, både i forhold til handel og til lufttrafik i Det Østkinesiske Hav.