Mystisk nordkoreansk restaurant åbner i Bangkok

Pyongyang Okry Restaurant er seneste filial i en mystisk kæde ejet af den nordkoreanske stat.

Restauranten er en del af en kontroversiel kæde med filialer flere steder i Asien. (Foto: Anya Palm)

Tre servitricer i farverige kjoler er i gang med et show, der består af karaoke og danseopvisning. De optræder hver dag på den nyåbnede nordkoreanske restaurant Pyongyang Okry i Bangkok.

Restauranten er en del af en kontroversiel kæde med filialer flere steder i Asien. Pengene går til staten Nordkorea– blandt andet finansierer restauranterne de nordkoreanske ambassader.

Der er ingen hjemmeside, og restauranten reklamerer ikke for sig selv nogen steder. Det er forbudt at tage billeder, og personalet ryster blot skyndsomt på hovedet, når de bliver tiltalt.

I det hele taget er oplysningerne om Pyongyang Restaurant ganske sparsomme, og det er yderst sjældent, at de nordkoreanske udsendinge udtaler sig.

Men indehaveren af restauranten - en velklædt midaldrende dame med lak i håret og et tykt lag makeup – vil alligevel gerne fortælle lidt om sin restaurant. Hun vil dog ikke oplyse sit navn.

- Vi er her for at markedsføre nordkoreansk mad. Det er det hele. Vi vil gerne dele vores kultur og vores madtradition med omverdenen, og gøre vores folk stolt, siger hun.

”Ondsindet propaganda”

Pyongyang Restaurant-kæden er – måske på grund af hemmelighedskræmmeriet – genstand for masser af rygter.

Et af de vedholdende er, at personalet ikke må forlade restauranterne, fordi det er det samme som at desertere fra Nordkorea. Det rygte kommer fra en servitrice, der efter eget udsagn sidste år flygtede fra restaurantens filial i Phnom Penh, Cambodja, og derefter søgte asyl i Thailand.

Men det er usandt, siger den anonyme indehaver:

- Vi er frivillige udsendt fra Nordkorea, og vi har ikke gjort noget ulovligt. Vi holder ikke folk indespærret. Det er ondsindet propaganda. Det er skadelige løgne, siger hun.