Når nettet skal bestemme, bliver Justin Bieber sendt til Nordkorea

Det er svært at styre brugerne, når de skal stemme på internettet. Her er en række eksempler på netafstemninger, der er stukket helt af.

Mere end 650.000 mennesker stemte i 2010 for, at sangeren Justin Bieber skulle tage til Nordkorea og optræde. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Står det til briterne, skal deres nye, topmoderne og milliarddyre polarforskningsskib døbes "Boaty McBoatface" - eller "Båden McBådfjæs", som den løst oversat hedder på dansk.

Det er hvert fald resultatet af den internetafstemning, som det britiske Natur- og Miljøforskningsråd (NERC) netop har foretaget.

Afstemningen sluttede i går, og selv om mere end 124.000 personer stemte det navn ind på en utvetydig førsteplads, er det langt fra sikkert, at skibet rent faktisk kommer til at hedde det.

Ifølge den britiske videnskabsminister skal skibet have et navn, ”der passer til dets mission”, og navnet vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Afstemningen har fået en masse opmærksom - og højlydte grin - med på vejen. Men det er bestemt ikke første gang, at internetafstemninger kører af sporet.

DR Nyheder har samlet en række eksempler her:

Da Justin Bieber skulle sendes til Nordkorea

Mere end 650.000 mennesker mente, at Justin Bieber skulle optræde i Nordkorea. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

I 2010 spurgte Faxo.com sine brugerne om, hvor den canadiske popprins Justin Bieber burde tage hen på turné. Alle verdens lande var i spil, og det var bestemt noget, nettet kunne lide.

Der gik derfor ikke lang tid, før det kommunistiske diktatur Nordkorea strøg helt til tops. Og da afstemningen blev fløjtet af, havde mere end 650.000 personer stemt på, at Justin Bieber skulle optræde i det hermetisk lukkede land.

Det var blandt andet brugerne på hjemmesiden 4chan, som havde opfordret folk til at sende Justin Bieber til det omstridte land.

Afstemningen var dog ikke blevet blåstemplet af popstjernes eget team, og en talsmand måtte efterfølgende understrege, at teenageridolet ikke havde nogen som helst planer om at underholde nordkoreanerne.

Da Taylor Swift skulle synge på en døveskole

Taylor Swift valgte at donere 10.000 dollars til skolen. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Der er ingen tvivl om, at Taylor Swift er populær. Derfor var interessen også stor, da der i 2012 blev udskrevet en konkurrence i USA, hvor landets skoler kunne vinde en koncert med den amerikanske country- og popsangerinde.

Alle kunne deltage, og den skole, som fik flest onlinestemmer, ville så få besøg af superstjernen.

Men afstemningen kørte hurtigt af sporet takket være brugerne på hjemmesider som 4chan og Reddit.

De opfordrede nemlig folk til at stemme på ‘Horace Mann School for the Deaf and Hard of Hearing’, der er den ældste skole for døve og hørehæmmede i USA, og den røg hurtigt ind på førstepladsen.

Arrangørerne valgte dog at trække skolen fra konkurrencen, men Taylor Swift besluttede efterfølgende at donere 10.000 dollars til den. Hun gav samtidig alle eleverne koncertbilletter, så de alligevel kunne få lov til at opleve hende live.

Kan en laserskydende kiwi pryde et flag?

(Foto: Brugerbillede)

I 2014 besluttede New Zealands regering, at landets indbyggere skulle gøre op med sig selv, om de ville have et nyt flag.

Premierminister John Key var træt af landets daværende flag, der med sit Union Jack i hjørnet vækkede for mange minder om tiden som britisk koloni, og derfor gav han newzealænderne muligheden for at byde ind med hjemmelavede flagideer.

Det var der en hel del, der gjorde. Men det var langt fra alle forslag, som var lige brugbare.

En af brugerne mente, at en laserskydende kiwifugl skulle pryde New Zealands nye flag. En anden mente, at det bare skulle være helt blåt ligesom himlen. Og en tredje foreslog et flag med Gollum fra de populære ”Ringenes Herre”-film.

De mange bud blev kogt ned til fire flagforslag, og de mest kreative blev sorteret fra i udvælgelsesprocessen. Afstemningen blev afholdt tidligere på året, og her valgte newzealænderne så at forkaste alle forslagene og beholde det gamle flag.

Har du lyst til en tår ”Hitler gjorde intet galt”?

Mountain Dew var ikke lige begejstret for alle de navneforslag, som de modtog. (© Colourbox)

Da PepsiCo i 2012 skulle finde et navn til deres nyeste variant af læskedrikken 'Mountain Dew', valgte sodavandsgiganten at spørge dens brugere.

Alle kunne få byde ind med navne, og tanken var, at afstemningen kunne afføde lidt billig reklame for den nye drik.

Det gjorde den bestemt også – men ikke ligefrem på den måde, som producenten havde regnet med.

Med hjælp fra 4chan's brugere røg utraditionelle navne som ”Hitler did nothing wrong” (”Hitler gjorde intet galt”, red.) og ”Diabeetus” nemlig helt til tops, og det var bestemt ikke noget, læskedriksproducenten kunne lide.

Afstemningen blev hurtigt sløjfet, og PepsiCo valgte efterfølgende at undskylde offentligt over deres fejlslagne reklameforsøg.

Hvalen med de fjollede bukser

Pukkelhvalen fik et noget opsigtsvækkende navn, da Greenpeaces brugere skulle bestemme. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

I 2007 valgte Greenpeace at mærke en flok pukkelhvaler i Stillehavet for at sætte fokus på, at mange af dem bliver jagtet af hvalfangere.

I den forbindelse gav miljøorganisationen dens brugere lov til at navngive en af dem. Alle kunne byde ind med navne, og blandt netafstemningens finalister var ”Aurora, ”Libertad”, ”Aiko” – og ”Mister Splashy Pants”.

”Mister Splashy Pants” tiltrak sig hurtigt folks opmærksomhed, og da afstemningen var slut, hvad den fået 78 procent af stemmerne. Greenpeace valgte at bruge navnet.

- Han har måske fået et fremragende navn, men både han og hans venner er stadig i fare, lød det efterfølgende fra organisationen.

Omstridt guitarist på Norwegians fly

Norwegian lader nordiske helte pryde halerne på dets fly. Der var dog en nordmand, som ikke fik lov til at komme på. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Da flyselskabet Norwegian i 2012 skulle finde en ny, berømt nordmand, der kunne pryde halen på et af deres fly, valgte de at spørge kunderne. Og de svarede - men med et noget utraditionelt bud.

Der samlede sig hurtigt stor opbakning for den omstridte og afdøde black metal-guitarist Euronymous fra bandet Mayhem, hvis borgerlige navn var Øystein Aarseth.

Han blev myrdet som blot 25-årig, og han skulle angiveligt have været med til at brænde flere norske kirker ned.

Det var Øystein Aarseths familie, der bad det norske flyselskab om at fjerne hans navn fra listen, og det ønske valgte Norwegian hurtigt at imødekomme.

Den usandsynlige supermodel

A model walks the runway during rehearsals for the Zac Posen Spring/Summer 2016 collection during New York Fashion Week in New York, September 14, 2015. REUTERS/Andrew Kelly TPX IMAGES OF THE DAY (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Roland Bunce er ikke ligefrem prototypen på en supermodel.

Men da modelbureauet Next i 2011 var på jagt efter en ny model, røg den dengang 24-årige, lettere overvægtige og karseklippede brite helt til tops i den onlineafstemning, som bureauet havde sat i søen.

Mere end 66.000 stemmer fik Roland Bunce, og han stod til at vinde den indledende del af konkurrencen, hvor hovedpræmien blandt andet bestod af et photoshoot og et møde med modelbureauet Storm, som blandt andet har Kate Moss i sin stald.

Men da konkurrencen spidsede til, valgte Roland Bunce at trække sig. Han var nemlig blevet truet og svinet til på nettet, og det orkede han ikke længere.

- Tak til alle, der har støttet mig, men nu trækker jeg mig, før det bliver værre, skrev han på sin Facebook-side.