Når USA kommer på besøg, er alt timet og tilrettelagt som i Olsenbanden - bortset fra, at 'det altid går godt'

DR har i dagene op til den amerikanske udenrigsministers besøg i København fulgt Udenrigsministeriet.

Michael Zilmer-Johns er diplomat og Udenrigsministeriets protokolchef. Det er ham og hans kolleger, der står for officielle besøg fra alverdens diplomater og udenrigsministre:

- Alt er timet og tilrettelagt. Det er som i en Olsenbanden-film, bortset fra at vores altid går godt. Af udenrigsministre der er det her besøg det største.

I dagene op til besøget har medarbejdere i det danske udenrigsministerium arbejdet i døgndrift på at få det hele til at klappe. Alt dette følger DR i programserien Diplomaterne gennem afdelingen, der står for officielle besøg; Protokollen.

- Det (USA, red.) er vores allervigtigste allierede og supermagten i verden, stadigvæk. Og så er det stadigvæk indviklet og besværligt, fordi der er de stærke sikkerhedskrav, som er anderledes end med mange andre udenrigsministre, siger Michael Zilmer-Johns.

Og det er vigtigt for Michael Zilmer-Johns, at der ikke er noget i den stramme tidsplan, der begynder at skride.

- I Danmark har vi den tradition, at vi kommer til tiden. Der var et par stykker fra Statsministeriet, der kom 20 minutter for sent. Og jeg sagde til dem ligesom min gamle far, der var oberst: "Det er noget civilt slinger." I den her kreds der kommer vi til tiden.

Den amerikanske udenrigsminister bliver kørt i kortege fra lufthavnen til sit hotel og igen dagen efter fra hotel først til Amalienborg for at hilse på regenten, kronprinsen og den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

Jeppe Kofod har været Danmarks udenrigsminister de sidste to år, og det er ikke første gang, han får besøg af en amerikansk udenrigsminister.

- Sidste år havde vi jo også besøg af en amerikansk udenrigsminister i juli-måned. Mike Pompeo – hans (Antony Blinken, red.) forgænger. Så inden for et år to amerikanske udenrigsministre på besøg. Det er stort, fortæller Jeppe Kofod.

Arktis. Arktis. Arktis

Den amerikanske udenrigsminister havde et tætpakket program i de 24 timer, han var i København, som blandt andet bød på møder med udenrigsministrene for Danmark, Grønland og Færøerne.

Blinken var nemlig i Danmark forud for et møde i Arktisk Råd i Island. Og han var nok ikke kommet til København, var det ikke, fordi Grønland er del af det danske Rigsfællesskab, vurderer Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, i Diplomaterne.

Antony Blinken besøgte således også Grønland sammen med Jeppe Kofod efter mødet på Island.

Klimaforandringerne har gjort Arktis sig til en vigtig international arena, hvor Rusland, USA og også Kina kæmper om indflydelse.

USAs forhenværende præsident Donald Trump kom i den anledning med det radikale forslag at købe Grønland.

- Der er masser af muligheder, i det store hele er det bare en stor ejendomshandel, sagde Trump dengang.

- Det er en absurd diskussion, og Kim Kielsen (tidligere Formand for Grønlands regering, red.) har gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, replicerede fra Mette Frederiksen.

Og den plan er nu helt og aldeles smidt i skraldespanden, lovede Antony Blinken under sit besøg i Danmark.

- Vi har et fremragende partnerskab med kongeriget Danmark. Og som en del af det vokser vores forhold til Grønland, sagde han.

USA har brug for en alliance med Danmark og Grønland og resten af Norden for at forsvare landets strategiske interesser i området, forklarede Blinken. Særligt Rusland og Kina havde forud mødet i Arktisk Råd advaret Nato mod at rykke ind i Arktis.

Og især når der er storpolitik på dagsordenen, er det vigtigt, at rammerne er de rigtige.

- Det er jo vigtigt, at dem, der kommer og besøger os, føler sig godt tilpas. Føler sig velkomne, forklarer Michael Zilmer-Johns.

- Vi er lige rundt om hjørnet, du skal sidde her, så der ikke kommer noget ind og forstyrrer.

Forud for udenrigsministermødet viste Michael Zilmer-Johns DR rundt på Christiansborg i de flotte lokaler, som tages i brug, når der er statsbesøg og ved Dronningens nytårskur, hvor alle udenlandske ambassadører møder op i riddersalen.

- Der er en ting, man absolut ikke må. Der er ingen selfies herinde. Ingen fotografering, det henstiller vi altid. Fordi – det er ikke et cirkus.