Næste E.T. er en intelligent maskine

Rumforskere skal lede efter intelligente maskiner i universet. Er der liv derude, og kan det kommunikere, er det nok mere avanceret end os, mener forsker.

Astronomerne på det amerikanske Seti Institute har i årevis afsøgt verdensrummet for radiosignaler i jagten på liv i universet.

Der har hidtil ikke været nogen respons, og nu siger en af de ledende astronomer på Seti - Search for Extraterrestrial Intelligence - at taktikken måske skal ændres.

Biologisk liv

Setiforskerne søger efter radiosignaler fra planeter, der minder om Jorden. Det sker ud fra den antagelse, at det liv, der måtte findes, er biologisk liv.

Liv, der følger visse grundlæggende regler som at have en levetid, være kreative og frem for alt være underlagt en evolution.

Forskeren Seth Shostak siger ifølge BBC's hjemmeside, at forskerne måske lytter de forkerte steder, for intelligent liv i universet kan have gennemgået en udvikling, der betyder, at det ikke er væsner som E.T. i Steven Spielberg-filmen af samme navn fra 1982, der skal ledes efter.

Intelligente maskiner

Den biologiske intelligens kan have ændret sig til det, man kan kalde intelligente maskiner.

- Hvis vi ser på tidsperioden for udvikling af teknologi, så opfinder man på et tidspunkt radioen. Så går man i luften, og vi har en chance for at finde dig, siger han til BBC og tilføjer:

- Men inden for nogle hundrede år efter radioen, i det mindste hvis vi skal være et eksempel, så opfinder man tænkende maskiner. Det vil mennesket formentlig gøre inden udgangen af dette århundrede.

- Så har vi opfundet vores egen efterfølger, og inden for blot nogle hundrede år er vi "biologisk intelligens", mener han.

Vi skal lede andre steder

Men der er så også den intelligens, vi har opfundet, og perioden fra at have opfundet radioen til maskinintelligensen er forholdsvis kort. Shostak mener, at der er større sandsynlighed for at finde maskinintelligensen end den biologiske, og der kan så ledes andre steder end de traditionelle steder.

For den opfundne intelligens - hvis den er derude - kan have udviklet sig, så den kan eksistere på steder i universet, hvor biologisk liv ikke kan opholde sig, blandt andet tæt på unge varme stjerner, som han siger.

- Jeg tror, at vi bør bruge et par procent af vores tid på at kigge i retninger, der nok ikke er så attraktive for biologisk intelligens, men som kan være steder, hvor de her maskiner drysser rundt, siger Shostak.