Næsten 100 procent i flere ukrainske regioner stemmer 'ja' til Rusland: 'Det er en farce'

Ukraine og Vesten nægter at anerkende afstemningerne eller resultatet af dem.

Stemmerne bliver talt op i Donetsk. Ukraine og en lang række lande nægter at anerkende afstemningerne og resultatet. Uafhængige valgobservatører har heller ikke haft adgang til valgstederne. (Foto: © ALEXEY PAVLISHAK, Ritzau Scanpix)

I det østlige og sydøstlige Ukraine er de første resultater kommet efter en række såkaldte "afstemninger".

I de primært russisk kontrollerede regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson skulle indbyggerne indtil i går stemme om, hvorvidt områderne skal tilslutte sig Rusland.

Afstemningerne blev iværksat af det russiske militær i områderne, samt prorussiske separatister i eksempelvis Donetsk og foregik kun de steder, hvor russerne er i kontrol.

Og ifølge russiske statsmedier, så er der tale om en ”næsten entydig støtte til Rusland”.

Statsmedierne skriver ifølge BBC, at i eksempelvis Donetsk og Luhansk har 99 procent stemt ’ja’ til at tilslutte sig Rusland.

Tidligere tirsdag blev det også oplyst, at de prorussiske myndigheder havde erklæret sejr i de øvrige regioner, Kherson og Zaporizjzja i sydøst, efter et ligeledes overvældende ja til russisk annektering.

Ukraine, Vesten og en række andre lande, deriblandt Kazakhstan, har afvist at anerkende afstemningerne, og uafhængige valgobservatører har heller ikke haft adgang til valgstederne.

Og ifølge BBC har Kina, der historisk set har været russernes allierede, heller ikke anerkendt resultatet.

- Alle landes suverænitet og territorielle integritet skal respekteres, lød det fra det kinesiske udenrigsministeriums talsperson, Wang Wenbin, da denne blev spurgt ind til afstemningerne.

'En farce af besætterne'

Afstemningerne var også et centralt emne i den ukrainske præsident Zelenskyjs natlige tale til folket.

- Den farce, som besætterne kalder afstemninger, er alt sammen forberedelse til at annektere endnu mere ukrainsk territorie, sagde han og fortalte, at han havde deltaget i et møde i FN’s sikkerhedsråd.

Her opfordrede han medlemmerne til at ”stoppe ham, der sætter sig selv op imod alle andre i verden”, med reference til Ruslands præsident Putin.

- Det er stadig muligt. Men jeg understregede, at hvis Rusland implementerer endnu et Krim-scenarie og forsøger at annektere Ukrainsk territorie, så har vi intet at tale med ham om.

Zelenskyj under talen i nat. (Foto: © Det ukrainske præsidentkontor)

I 2014 annekterede Rusland den ukrainske Krim-halvø. Og ifølge blandt andet britiske efterretninger, er der en reel mulighed for, at Putin på fredag i en tale til det russiske parlament vil offentliggøre resultatet og bruge det til officielt at bekendtgøre, at områderne nu er russiske.

Men Zelenskyj sagde, at man vil gøre alt for at beskytte folket i de regioner, hvor der har været afstemninger.

- Det eneste rationelle svar på besætternes uhyrligheder er mere støtte til Ukraine. Og jeg er taknemmelig for, at vores partnere bekræfter dette.

Som reaktion på afstemningerne har også Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, opfordret EU til at indføre flere, hårde sanktioner mod Rusland.

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, gentog, at de vestlige lande aldrig vil anerkende en russisk annektering af områderne, og at det ville få konsekvenser.

Putin har endnu ikke reageret på resultatet. Men han slog allerede fast i går, at indbyggerne i de fire regioner går lysere tider i møde.

- Det er øverst på dagsordenen for hele vores samfund og vores land at redde folk i alle de områder, hvor folkeafstemningen afholdes, siger han.

Vladimir Putin skal tale til det russiske parlament på fredag. Her frygtes det, at han formelt vil annoncere, at de ukrainske regioner nu er russisk territorie efter "afstemningerne". (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Havde ikke andet valg end at stemme 'ja'

Ukrainske kilder i Zaporizjzja har til DR Nyheder de seneste dage fortalt, at russiske soldater med automatvåben var tilstede under valghandlingen - og at de af frygt for konsekvenserne har stemt 'ja' til at blive russiske - selvom de mener 'nej'.

Samtidig har DR talt med flere herboende kilder, der har familie og venner i Ukraine, som har været til valg. De fortæller, hvordan deres familie og venner er blevet presset til at stemme.

- Jeg fik et videoopkald fra min familie mandag eftermiddag. De fortalte mig, at de var blevet tvunget til at stemme. Der kom to kvinder og en soldat ind i deres lejlighed, som bad dem om at stemme. Min familie stemte i køkkenet, siger ukraineren Edward Kosheluk, som har familie, der bor i Donetsk, der er besat af russiske styrker.

- De skulle stemme for Rusland. Det var den besked, de fik.

Her er de fire regioner, hvor der har været såkaldte folkeafstemninger. (© DR Grafik: Natalie Nystad)

En lignende fortælling var der også fra en kvinde, der bestyrer en café, og som ønskede at være anonym.

Hun har bekendte, der bor i et russisk besat område 30-40 kilometer fra hende. De havde angiveligt fået besøg af mænd med automatvåben og var blevet tvunget til at stemme.

- Nogle stemte ja, andre stemte nej. De blev anholdt og kørt væk et eller andet sted. Der er også nogen, som har fået tilbud om at få betalt 10.000 rubler, og så går de med til at sætte et kryds. Så får de dem udbetalt enten direkte eller gennem et pensionstillæg, fortalte hun til DR.

'Falske folkeafstemninger vil ikke ændre noget'

Allerede tidligt tirsdag aften begyndte de første delvise resultater at tikke ind. De viste en klokkeklar tilslutning til, at de fire regioner bliver en del af Rusland.

Men den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, slog for over en uge siden fast, at resultaterne ikke kommer til at gøre en forskel.

- De falske "folkeafstemninger" vil ikke ændre noget, ej heller vil enhver hybrid "mobilisering", skrev han på Twitter den 20. september.

Dmytro Kuleba understreger, at ukrainerne fortsat vil befri egne territorier ligegyldigt, hvad folkeafstemningerne siger.

Det samme vurderer Matilde Kimer, DR's korrespondent i Rusland og Ukraine:

- Hverken Ukraine eller resten af den frie verden kommer til at anerkende afstemninger, og det får ingen indflydelse på Ukraines modoffensiv og ønske om at generobre alle de besatte områder, afstemninger eller ej.

Men for Rusland har valgresultatet en betydning, siger Matilde Kimer.

- Vi forventer, at dumaen og præsident Putin har færdiggjort bureaukratiet allerede i denne uge. Områderne bliver russiske, hvis man kigger med russiske briller.