Nancy Pelosi trodser kinesiske advarsler: Ankommer til Taiwan til historisk besøg

Formanden for Repræsentanternes Hus er ankommet til Taipei.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, er landet i Taiwan.

Det er til trods for, at Kina har kaldt et amerikansk besøg på øen for en handling, der vil "true freden og stabiliteten i Taiwanstrædet". Og noget som vil "underminere forholdet mellem USA og Kina og have meget alvorlige konsekvenser". Og selvom det kinesiske udenrigsministerium i går sagde, at landets militær "ikke vil se passivt til".

Som formand for Repræsentanternes Hus er Nancy Pelosi nummer tre i det amerikanske politiske hierarki – kun overgået af præsident Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris.

Besøget er dermed det mest højprofilerede amerikanske besøg i 25 år og bliver fulgt med stor spænding på grund af den usædvanligt hårde retorik fra Beijing, der flere gange har advaret Pelosi mod at besøge øen, som de ikke anerkender som værende selvstændigt.

Den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, kom ligeledes med en dyster udmelding tidligere i dag.

Her lød meldingen, at det ikke ville ende godt for amerikanske politikere, "der leger med ilden", hvad angår Taiwan, beretter Reuters.

  • Nancy Pelosi blev blandt andet budt velkommen med en hilsen på den 101-etager høje skyskraber Taipei 101. (Foto: RITCHIE B. TONGO © Ritzau Scanpix)
  • I Taipei har der dog også været en mindre demonstration i protest mod det amerikanske besøg. (Foto: RITCHIE B. TONGO © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Militærkøretøjer i gaderne

Amerikanerne har omvendt forsøgt at tale situationen ned, og i går sagde den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, at beslutningen var helt op til Pelosi.

- I Kongressen er man uafhængig af regeringen og ligestillet med hinanden. Det er hendes valg, lød det om Pelosis mulige besøg i Taiwan som led i formandens Asien-rundtur, der blandt andet har budt på stop i Singapore og Malaysia.

Kort tid efter ankomsten i Taipei tweetede Pelosi, at besøget viser USA's "urokkelige forpligtelse", når det kommer til at støtte Taiwans demokrati. (© Screenshot fra Twitter)

Så sent som i sidste måned tog præsident Biden ellers afstand til idéen om, at Pelosi skulle besøge Taiwan.

- Jeg tror ikke militæret synes det er en god ide lige nu, sagde præsidenten til fremmødte journalister ifølge The Guardian.

Siden ankomsten til Taiwan har Pelosi ikke gjort meget for at føje Kina. Kort efter landingen blev en kronik af Nancy Pelosi udgivet i Washington Post. Her står blandt andet, at USA skal huske at "støtte forsvaret af Taiwan", og at øens demokrati trues af Kina, skriver Reuters.

Forventningerne har fra starten været, at Pelosis besøg ville få Kina til at reagere kraftigt, fortæller Philip Róin, der er DR's journalist i Kina.

- Man føler, at man efterhånden har fortalt amerikanerne et par gange, at Taiwan er kinesisk, siger Philip Róin, der befinder sig i Fujian-provinsen, som ligger over for Taiwan.

Han peger på, at det kinesiske militær de seneste dage har markeret sig i området.

- Det er meget længe siden, Kina har været i krig, og det kan man mærke på de folk, jeg taler med. Folk her i Fujian-provinsen ser det som lidt af en skueplads lige nu.

- Her har man brugt de seneste uger på at forberede sig og advare sin befolkning om, hvad der kan komme til at ske. Blandt andet ved at have øvelser, hvor der er blevet skudt med skarpt henover weekenden, og i aftes så vi, at man rullede armerede køretøjer gennem byen for at signalere, at man er klar til, hvad der end kunne ske, siger Philip Róin.

Men det er stadig meget uklart, hvordan Kina vil reagere, påpeger han.

- Men de militære forvarsler, vi har fået, med øvelser i Taiwanstrædet og her i Fujian-provinsen over de seneste par dage, viser de truer med mere end bål og brand.

Sjældent besøg

Kina ser det amerikanske besøg som kontroversielt, hvis Nancy Pelosi mødes med folk fra Taiwans regering, da landet betragter Taiwan som en kinesisk provins. Hun ventes ifølge Reuters at møde Taiwans premierminister, Su Tseng-chang, i morgen.

Omvendt anser Taiwan, der ligger øst for Kina, sig selv som en selvstændig stat med egen valuta og sit eget politiske og retlige system.

Sidst en ledende amerikansk politiker besøgte Taiwan var i 1997, da den daværende formand for Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, besøgte øen.