Nasa aflyser Jordens undergang i 2012

Der er absolut ingen grund til at frygte, at Jorden vil gå under i december næste år.

Der er absolut ingen grund til at frygte, at Jorden vil gå under i december næste år, siger Nasa-astronom (Foto: stock.xchng)

Det står ikke skrevet i stjernerne, at Jorden går under 21. december 2012 - noget som mange ellers frygter - og som mange internetsider og film handler om.

Bortset fra, at det er årets korteste dag, sker der intet andet interessant på denne dato.

Sådan lyder det fra Nasa-astronomen Don Yeomans, der er leder af Nasas 'Near-Earth Object-program' i Californien, skriver Space.com.

Én for én piller han de mange dommedagsteorier fra hinanden.

Her er et udpluk:

Mayaerne

De gamle mayaer er en af årsagerne til, at mange frygter, at jorden går under næste år. De skyldes, at mayernes kalender udløber 21. december 2012. Men det er noget overtroiske pladder at tro på den slags, siger Yeomans.

- Det ville svare til sige, at vores kalender slutter 31. december, og at al liv dermed slutter denne dag. Mayaerne tog slet ikke hensyn til, at en ny cyklus ville begynde, og de forudsage aldrig, at verdens undergang ville komme på den dato, siger Yeomans.

Døden fra Planet X

En anden frygt er, at en planet kaldet Nibiru eller Planet X angiveligt er på vej med kurs direkte mod Jorden. Når vi jordboere ikke kan se den endnu, skyldes det, at den er gemt bag Solen.

- Der er ingen beviser for, at Nibiru overhovedet eksisterer. Hvis der gemmer sig noget bag solen, ville vi have opdaget det for år tilbage, siger Yeomans.

Planeter på linje

Der er også nogle, der hævder, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis planeterne står på linje i 2012.

- Men det kommer slet ikke til at ske på den frygtede dato, siger Yeomans og påpeger, at de eneste organer, der kan påvirke Jorden, er månen og solen.

Solstorme

Mange frygter, at Jorden nærmest vil kollapse, hvis der opstår kraftige solstorme. Det sker normalt hvert. 11. år. Solstorme kan da også forårsage store skader på satellitter og el-ledninger, og går elsystemerne ned, kan det blive slemt.

- Der er ingen beviser for, at det vil ske 21. december næste år. Det er umuligt at forudsige solaktivitet så langt ude i fremtiden. Og selv om der vil ske skader, vil det næppe betyde dommedag, siger Yeomans.

Polerne vil skifte

Jorden har to slags poler - de geografiske poler, som markerer jordens rotationsakse, og de magnetiske poler, som er forbundet med planetens magnetfelt, der gør, at vores kompasser peger mod nord.

Nogle frygter, at en eller begge af disse poler vil vende i 2012.

De geografiske poler kan dog ikke skifte, fordi månen stabiliserer vores planets rotation.

De magnetiske poler skifter nogle gange, men på tidsskalaer på omkring 500.000 år. Disse skift sker ikke pludseligt, men gradvist over tusinder af år.

- Og der er ingen tegn på, at de vil skifte 21. december 2012. Selv hvis de skulle skifte, ville det nok ikke forårsage andre problemer, andet end at vi skulle ændre vores kompas fra nord til syd.

Facebook
Twitter